Het is vandaag al tien jaar geleden dat mijn vader is overleden.

76 Met Michael

Omdat mij soms wel eens gevraagd wordt welke muziek er juist tijdens zijn afscheidsdienst werd gespeeld en waarom, zet ik het hier nog eens op een rijtje:
1.La méditation de Thaïs uit de gelijknamige opera van Jules Massenet. Uiteraard omdat hij dit zelf uitdrukkelijk had gevraagd, wat o.m. nog is gebleken toen hij het liet uitvoeren door het strijkkwartet dat we hadden ingehuurd voor de viering van de vijftigste huwelijksverjaardag van mijn ouders in De Cluyse (Bornem).
2.Het adagio uit het klarinetconcerto van Mozart. Omdat hij dit zelf ook goed kon spelen. En met “goed” bedoel ik dan “foutloos” en niet dat het vergelijkbaar zou zijn met Walter Boeykens, het idool van mijn vader, of met Eric Hoeprich, mijn idool.
3.La mer van Charles Trenet. Als herinnering aan zijn vele reizen naar het zuiden van Frankrijk.
4.Café biljart van Toon Hermans. Eerst en vooral omdat mijn vader zo’n grote fan was van Hermans (ook op zijn doodsprentje stond een versje van Toon), maar ook omdat dit nummer hem bijna op het lijf geschreven was. Met de gemeente-ontvanger van Temse (Albert Spildooren) is hij immers jarenlang elke zondag gaan biljarten tot Albert Spildooren als eerste “niet meer kwam opdagen”, zoals Toon het zingt.
Op 28 mei 2010 had ik nog – op aangeven van burgemeester Luc De Ryck – een bijdrage geschreven onder de titel: “Mijn ouders op weg naar een record?”. Dat was n.a.v. een aantal statistieken die Luc had bijeengezocht en daaruit bleek dat mijn ouders op dat moment vijfde stonden in de ranglijst van langst gehuwde inwoners van Temse. Op dat moment waren ze 68 jaar getrouwd, in december van dit jaar zouden ze dus de kaap van de 70 hebben bereikt. Helaas zal dit dus niet het geval zijn. Als hommage aan mijn vader, grijp ik dan maar terug naar de perstekst die Luc t.g.v. hun 65ste huwelijksverjaardag liet verspreiden.
emaildeschepper1.jpg
Op zaterdag 22 december 2007 vierden Albert De Schepper, ere-adjunct-commissaris, en Bertha Jansegers hun briljanten huwelijksjubileum. Burgemeester Luc De Ryck ontving hen in AC De Zaat en reikte de attenties uit van het koninklijk paleis en het gemeentebestuur. Hoofdcommissaris Antoine Van Hove, die in z’n beginjaren bij de politie door de gehuldigde werd opgeleid, was eveneens aanwezig.
Beide jubilarissen werden geboren in Temse: Albert op 13 februari 1921, Bertha op 10 maart 1923. Na werkzaam te zijn geweest op de Boelwerf, trad Albert in 1949 toe tot de lokale politie. Hij werd bevorderd tot hoofdinspecteur en zag zijn loopbaan in 1975 bekroond als adjunct-commissaris, functie die hij behield tot zijn opruststelling in 1981. Naast duivenmelken, fietsen en voetballen (K.S.V.Temse) was muziek zijn hobby-bij-uitstek. In 1930, op amper 9-jarige leeftijd, trad hij toe tot de harmonie Recht door Zee. Hij kreeg er notenleer van Alfons Kiden en Jan Van Lancker, klarinet van Jef Kruyner. Hij was een klasbak op het instrument en speelde jarenlang klarinet-solo.
Bertha was werkzaam in de plaatselijke textielbedrijven Orlay en Dacca.
In volle oorlogstijd, op 18 december 1942, werden zij in de echt verbonden door eerste schepen Jules De Frangh. Zij kregen een zoon, Ronny en hebben twee kleinkinderen en één achterkleinkind. Jarenlang woonden zij in de Prinsenlaan. In 1994 betrokken zij een serviceflat in de Kouterstraat, waar zij genieten van een gelukkige oude dag.

Luc De Ryck

Een gedachte over “Albert De Schepper (1921-2012)

  1. Dag Rony, ik heb in de jaren menig item op je blog gelezen want we hebben 2 geschiedkundige lijnen gemeen , als je me nog herinnert? Jij blijjft blijkbaar hechter met het dorp verankerd…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.