Het zal morgen 230 jaar geleden zijn dat er een moordaanslag werd gepleegd op koning Gustav III van Zweden. Hij zou echter pas op 29 maart overlijden.

In 1771 kwam Gustav III aan de macht, bijgenaamd de theaterkoning. Net als zijn moeder Louise Ulrika (a sister of King Frederick the Great of Prussia) was hij immers zeer geïnteresseerd in toneel, muziek en kunst in het algemeen (op bovenstaand schilderij van Elias Martin uit 1782 bezoekt hij de kunstacademie). Van zijn zakgeld kocht hij het fameuze theater in Drottningholm. Hij ontsloeg ook de Franse acteurs die er werkten omdat hij vond dat de Zweden, en meer in het bijzonder hijzelf, het nu allemaal veel beter konden.
Eigen volk eerst, dacht Gustav en hij begon zelf stukken te schrijven, waarin hij ook acteerde. Willens nillens moesten de toeschouwers hem een beetje ondergaan, tot hij de vermetelheid had om ook ballet te beginnen dansen. Toen werd hij uiteindelijk toch teruggefloten. Nogal brutaal zelfs: op een operabal werd hij vermoord in 1792. Het is overigens deze moord die model stond voor Giuseppe Verdi’s “Un ballo in maschera”. Om aan de censuur te ontsnappen zette Verdi in een tweede versie het stuk wel over naar een minder politiek geladen Amerikaanse context, maar het grappige is dat ook de eerste versie ook helemaal niet “correct” is. Koning Gustav was immers homofiel en verliefd op zijn latere moordenaar Graaf Ankerström zelf en niet op diens vrouw Amelia!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.