Het is vandaag dertig jaar geleden dat de Amerikaanse filmregisseur Richard Brooks is overleden (foto Roland Godefroy via Wikipedia).

Richard Brooks werd geboren in Philadelphia als Reuben Sax. Hij was de zoon van Joods-Russische immigranten. Hij studeerde journalistiek aan Temple University in Philadelphia, maar hij brak na twee jaar zijn studie af. Brooks werkte voor de radio en was een tijdlang theaterregisseur, voordat hij in Hollywood als scenarioschrijver aan de slag ging. In de jaren veertig schreef hij de scenario’s voor de misdaadfilms Brute Force (1947) en Key Largo (1948). Regisseur Edward Dmytryk en producer Robert Adrian Scott werden de eerste slachtoffers van de zogenaamde McCarthy-heksenjacht, omdat ze “Crossfire” hadden gedraaid, een film naar het boek “The Brick Foxhole” van Richard Brooks. Nochtans had men vooraf geoordeeld dat het verhaal over een homofiele soldaat die door een fanaat werd vermoord, te gewaagd leek voor het jaar 1947 en daarom had men de homofiel in een jood veranderd. Het mocht echter niet baten. In 1950 debuteerde Brooks met Crisis als filmregisseur. Een misverstand is dat “Blackboard jungle” van Richard Brooks in 1955 eigenlijk over rock’n’roll gaat. Alhoewel hij dan reeds 31 is, speelt Sidney Poitier hierin de rol van een zwarte rebel die het op muziek van “Rock around the clock” de progressieve (want jazzliefhebber) leraar Glenn Ford lastig maakt. “Blackboard jungle” zette de jeugdcriminaliteit dik in de verf. Op een typisch Amerikaanse manier wordt ook de verhouding leraar-leerlingen op een school in een “achtergestelde” wijk getekend. Toch lijkt de diep ingewortelde, soms tot uitbarsting komende maar altijd sluimerende, onoverbrugbare vijandschap t.o.v. die man (of vrouw) daar vooraan die z’n wijsheid tracht te verkopen een constante. Een gesprek n.a.v. de film met een paar ex-collega’s (ik ben de “ex”, welteverstaan) maakte mij dit ten overvloede duidelijk. Tennessee Williams’ Cat on a Hot Tin Roof wordt door Brooks verfilmd in 1958. Vanaf de jaren zestig werd Brooks zelf filmproducent. Hij ging zich steeds meer toeleggen op het verfilmen van literatuur. Zijn enige Oscar won hij in 1960 met zijn scenario voor Elmer Gantry. Daarnaast werd hij nog vier keer genomineerd voor een Oscar. Van 1960 tot 1977 was Brooks getrouwd met de Britse actrice Jean Simmons. In dat jaar (1977 dus) heb ik zowel Diane Keaton als Richard Gere leren kennen in “Looking for Mr.Goodbar” van Richard Brooks. Gebaseerd op een waar verhaal vertelt de film het verhaal van Theresa Dunn. Zij leidt een dubbel leven. Overdag is zij een rustige en toegewijde onderwijzeres bij gehoorgestoorde kinderen. ’s Nachts gaat zij jachtig op zoek naar liefde en seks. Haar escapades brengen haar in contact met mannen van allerlei slag…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.