Het zal morgen al tien jaar geleden zijn dat de invloedrijke zwarte zangeres Etta James is overleden.

Drie dagen geleden was het tien jaar geleden dat bandleader Johnny Otis is overleden. Ondanks het feit dat ik wel inzag dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de popmuziek, heb ik daar toen geen aandacht aan besteed. Maar kijk, drie dagen later herdenken we dat één van de zangeressen die hij heeft ontdekt, Etta James, bijna onmiddellijk na hem is gestorven.
Otis werkte samen met Jamesetta Hawkins, zoals ze echt heette, en draaide de lettergrepen in haar naam om zodat ze een pseudoniem zou hebben. Ze had zelf haar eerste album en eerste R&B-hit geschreven namelijk “The Wallflower (Roll with Me, Henry)”. Ze nam het in 1954 op met de “Otis Band” en Richard Berry als achtergrondzanger. Het liedje werd later een hit op de blanke markt door Georgia Gibbs, herschreven als “Dance with Me, Henry”, omdat “Roll with me” te weinig aan de verbeelding overliet. En kijk, sindsdien gaat ook het origineel van Etta James als “Dance with me, Henry” over de toonbank…
Etta bracht daarna nog verscheidene hits uit voordat ze in 1960 een contract tekende met Chess Records. Daar verscheen haar eerste album, terecht “At Last!” genoemd.
In 1967 had ze een kleine hit met “Tell Mama”, maar het was vooral de B-kant “I’d rather go blind” die de geschiedenis zou ingaan. Het werd eerst opgepikt door Stan Webb van Chicken Shack, die het door zijn toenmalige zangeres Christine Perfect (later bij Fleetwood Mac) liet inzingen. Op die manier kwam het dan weer bij Rod Stewart terecht die het op zijn elpee “Never a dull moment” (1972) plaatste. Later zouden nog vele (en meestal heel goede) covers volgen.
De zang van Etta James werd gekenmerkt door sterke blues- en jazz-invloeden. Ze kreeg in 1994 een Grammy voor haar cd “Mystery Lady”, een verzameling van liedjes, geïnspireerd door Billie Holiday. In 2004 won ze nog een Grammy voor beste hedendaagse bluesalbum voor “Let’s Roll”. Een jaar eerder, in 2003, had ze reeds een Grammy Lifetime Achievement Award mogen in ontvangst nemen.
James leed aan leukemie en is begraven op de Inglewood Park Cemetery in haar geboortestad Los Angeles.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.