Cyrille Guimard (Bouguenais20 januari 1947) was een Franse wielrenner en is later ploegleider geweest van diverse prof-formaties (onder andere Castorama en Renault-Elf).

Als ploegleider begeleidde hij Lucien Van ImpeBernard Hinault en Laurent Fignon naar eindoverwinnigen in de Ronde van Frankrijk. Van Impe beschouwt Guimard dan ook als de beste sportdirecteur. Toch is hij maar één jaar bij hem gebleven. Dat vindt hij dan ook wellicht de grootste fout uit zijn loopbaan. “Maar ja, je moet daar eerlijk in zijn, ik had de Ronde gewonnen en kon elders méér verdienen… “

Guimard heeft als wielrenner ook een aantal etappes gewonnen. Verder wist hij het puntenklassement in de Ronde van Spanje een keer te winnen en werd hij driemaal nationaal kampioen, waaronder één keer als veldrijder in 1976. Het jaar daarop werd hij ploegleider van Gitane-Campagnolo, de ploeg waarvoor Bernard Hinault reed. Later volgde de beroemde ploeg Renault-Elf.

In 1996 was Cyrille Guimard medeoprichter van Cofidis, Le Crédit par Téléphone een ploeg die anno nog steeds bestaat maar waar hij dan al vele jaren niets meer mee te doen heeft.

In 2012 was er de publicatie van zijn boek “Les secrets du Tour de France”.

In zijn sportieve loopbaan werd Guimard diverse keren positief getest op het gebruik van verboden middelen. Namelijk in 1970 (Vierdaagse van Duinkerken), 1972 (Ronde van Luxemburg) en 1974 (Tour de France, 13e etappe). Bij het laatste vergrijp werd hij positief getest op amfetamine. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.