Ooit kondigde hij tijdens de Avondetappe een plaat af als zijnde gezongen door Brigitte Bordeaux. Typisch dacht ik. Toen ik Maarten Ducrot achter de kiezen had en de Ronde van Frankrijk nóg altijd bezig was, zodat “ernstige” lectuur niet in aanmerking kwam, heb ik me maar over de “Zomeravondvertellingen” van Mart Smeets gebogen. En werkelijk élke eigennaam die in het boekje voorkomt, is verkeerd geschreven.

Allé, ik overdrijf een beetje, maar dat doet Smeets ook als hij al zijn ergernissen opsomt als hij van hot naar her dient te rennen. De helft dan maar. Maar wélke helft. Chipollini, tot tweemaal toe. Of Michaele Bartoli (p.51). Zelfs Michael Boogerd wordt op een bepaald moment Bogaard. Maar het allergrappigste is zijn opsomming van de ploegmaats van Lance Armstrong (p.82), waarbij de ene na de andere geradbraakt wordt.
Wat leiden we daaruit af? Dat Smeets een goede proeflezer heeft. Want wie op dergelijke manier met eigennamen omspringt, zou normaal ook voor de rest tal van taalfouten moeten maken. En die stààn er niet. Dank u dus, mijnheer of mevrouw de proeflezer, die evenwel geen kaas heeft gegeten van wielrennen en dus niet in staat is de fouten tegen de eigennamen te herstellen. Mijn stelling wordt trouwens bewezen op het eind van het boekje, als Mart Smeets het over (pop)muziek heeft. Hier zijn alle namen immers juist geschreven. Omdat de proeflezer hier wél in beslagen is, blijkbaar…

Referentie
Mart Smeets, Zomeravondvertellingen, Amsterdam/Antwerpen, Uitgeverij L.J.Veen, 2004.

Een gedachte over “Mart Smeets wordt 75…

  1. Het is misschien een beetje naast de kwestie, maar ik wens dit erbij te gooien over Smeets. Toen hij enkele jaren geleden nog de Avondetappe presenteerde, vond ik dat hij zijn gasten gijzelde over het onderwerp doping. Ncohtans, toen hem werd opgeworpen dat hij zich nooit kritisch had uitgelaten over Armstrong, repliceerde hij dat hij de overwinningen van de Amerikaan had omschreven als “buitengewoon” of “onwaarschijnlijk”. Tja, denk ik dan, daar kun je alle kanten mee op. Over Boogerd dan is hij toch ook nooit diep ingegaan op de leugens van die wielerheld. Hier zal dan ook wel het aspect nationalisme spelen. Fransen horen ook niet graag iets slechts over dopinghelden als Jalabert, Virenque en al die anderen. En de Belgen, of het nu Vlamingen zijn of niet, worden er ook niet graag aan herinnerd dat Merckx drie keer positief testte. Toen Thijs Zonneveld hier eens aan herinnerde vond Michel Wuyts dit “van de pot gerukt”.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.