55 jaar geleden kreeg ik van mijn ouders als nieuwjaarsgeschenk mijn eerste elpee. Dat werd dan “Voor de overlevenden” van Boudewijn De Groot. Op nieuwjaarsdag kwam mijn vriend Erik Westerlinck nieuwjaar wensen en toen hebben we die elpee een hele namiddag gedraaid op mijn studeerkamertje. Hoeveel keer na elkaar zou ik niet bij benadering kunnen schatten…

Voor de overlevenden is het tweede album van Boudewijn de Groot, verschenen in hetzelfde jaar als zijn titelloze debuutalbum, namelijk in 1966. Op 10 september 1966 werden de liedjes van het album gepresenteerd in een tv-special, geregisseerd door Rob Touber. Ik neem aan dat ik die uitzending heb gezien, maar eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik mij hier niks van herinner.

Tegelijk met het album bracht uitgeverij De Bezige Bij een gelijknamig boek uit met de teksten van dit en het vorige album van De Groot. Dit boek heeft Erik zich dan weer aangeschaft. Later zou blijken dat bijna mijn hele klas zich het album had aangeschaft, alleszins méér dan het fameuze “Sgt.Pepper’s”-album, dat zo’n half jaar later zou verschijnen. Het album werd dan ook bekroond met een platina plaat en De Groot ontving er een Edison voor. Toen ik hem jaren later mocht interviewen, bleek hijzelf wat afstand te hebben genomen van zijn albums uit de sixties, wat even tot wat wrijving aanleiding gaf, maar uiteindelijk kon het interview toch nog door de beugel (zie hier).

Ronny De Schepper

Alle teksten zijn geschreven door Lennaert Nijgh (behalve “Ze zijn niet meer als toen” met een tekst van Boudewijn zelf), alle muziek is geschreven door Boudewijn de Groot. De arrangementen zijn van Gentenaar Bert Paige.

Nr.TitelDuur
1.Voor de overlevenden  3:00
2.Lied voor een kind dat bang is in het donker  2:52
3.De wilde jager  3:52
4.Naast jou  3:32
5.Testament  3:15
6.De vrienden van vroeger  2:57
Nr.TitelDuur
1.Ze zijn niet meer als toen 2:52
2.Zonder vrienden kan ik niet  1:47
3.Het Land van Maas en Waal  3:00
4.Verdronken vlinder  2:27
5.Beneden alle peil  3:08
6.Ken je dat land  2:34
(Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.