55 jaar geleden kreeg ik van mijn ouders als nieuwjaarsgeschenk mijn eerste elpee. Dat werd dan “Voor de overlevenden” van Boudewijn De Groot. Op nieuwjaarsdag kwam mijn vriend Erik Westerlinck nieuwjaar wensen en toen hebben we die elpee een hele namiddag gedraaid op mijn studeerkamertje. Hoeveel keer na elkaar zou ik niet bij benadering kunnen schatten…

Voor de overlevenden is het tweede album van Boudewijn de Groot, verschenen in hetzelfde jaar als zijn titelloze debuutalbum, namelijk in 1966. Op 10 september 1966 werden de liedjes van het album gepresenteerd in een tv-special, geregisseerd door Rob Touber. Ik neem aan dat ik die uitzending heb gezien, maar eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik mij hier niks van herinner.

Tegelijk met het album bracht uitgeverij De Bezige Bij een gelijknamig boek uit met de teksten van dit en het vorige album van De Groot. Dit boek heeft Erik zich dan weer aangeschaft. Later zou blijken dat bijna mijn hele klas zich het album had aangeschaft, alleszins méér dan het fameuze “Sgt.Pepper’s”-album, dat zo’n half jaar later zou verschijnen. Het album werd dan ook bekroond met een platina plaat en De Groot ontving er een Edison voor. Toen ik hem jaren later mocht interviewen, bleek hijzelf wat afstand te hebben genomen van zijn albums uit de sixties, wat even tot wat wrijving aanleiding gaf, maar uiteindelijk kon het interview toch nog door de beugel (zie hier).

Ronny De Schepper

Alle teksten zijn geschreven door Lennaert Nijgh (behalve “Ze zijn niet meer als toen” met een tekst van Boudewijn zelf), alle muziek is geschreven door Boudewijn de Groot. De arrangementen zijn van Gentenaar Bert Paige.

Nr.TitelDuur
1.Voor de overlevenden  3:00
2.Lied voor een kind dat bang is in het donker  2:52
3.De wilde jager  3:52
4.Naast jou  3:32
5.Testament  3:15
6.De vrienden van vroeger  2:57
Nr.TitelDuur
1.Ze zijn niet meer als toen 2:52
2.Zonder vrienden kan ik niet  1:47
3.Het Land van Maas en Waal  3:00
4.Verdronken vlinder  2:27
5.Beneden alle peil  3:08
6.Ken je dat land  2:34
(Wikipedia)

Een gedachte over “55 jaar geleden: “Voor de overlevenden” van Boudewijn De Groot

 1. Je weet misschien wel dat 3 zangeressen op dit ogenblik in de Culturele Centra van Vlaanderen een tournee ondernemen met nummers van ons jeugdidool Boudewijn De Groot .Vermits die man mij nog altijd nauw aan het hart ligt was ik er natuurlijk als de kippen bij om tickets te kopen in Sint Gillis Waas .

  Els Dottermans ,Andrea Croonenberghs en Barbara Dex brengen samen met 5 muzikanten waaronder Marcel (de zoon van ) en acteur-drummer Bert Huysentruyt een plejade van hits en minder bekend werk van de grootmeester .

  Soms solo of samen en ook zoon Marcel mag zijn ding doen met o.a. Annabel .Ik wist zelfs niet dat dit van hem was .Ik dacht dat ik alle nummers zou kennen maar toch waren er nog 2 mooie nummers die mij totaal onbekend voorkwamen .

  Vooral De Vondeling van Ameland ,gezongen door Barbara Dex ,was voor mij het kippenvelmoment .Prachtig gezongen zoals wij Barbara Dex kennen .

  Kortom een meer dan geslaagd concert maar toch veel tekort maar het repertoire van de Meester is natuurlijk eindeloos .

  Toch nog één bedenking die ik mij maakte en ik ben zeker niet alleen .Op dit ogenblik kan ik soms amper een naam of een kleine tekst onthouden terwijl ik vrijdagavond bijna alle nummers zonder onderscheid onder mijn mondmasker kon meezingen .Ik kende nog alle teksten van buiten .

  Zou het dan toch kunnen dat zo iets is dementie-light ?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.