Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat in Gent Albert Lepage werd geboren. Hij zou later uitwijken naar Nederland en daar als Bert Paige carrière maken als arrangeur.

Zijn muzikale opleiding kreeg hij aan het Conservatorium van Gent. Hij kreeg daar onderwijs in harmonieleer, contrapunt, orkestratie en trompet. Hij kwam in 1943 als trompettist in dienst bij orkestleider Robert de Kers. Van daaruit vertrok hij naar de Nederlandse The Ramblers (1950-1957). Daarna werd hij arrangeur bij Dureco.
Paige begeleidde en arrangeerde vanaf de begin jaren zestig tal van Nederlandse artiesten, meest artiesten bij platenlabel Phonogram en haar sublabels. Onder meer Wim Sonneveld (“Het dorp”), Conny Vandenbos, Jules de Corte, Boudewijn de Groot (“Voor de overlevenden”), Ramses Shaffy, Liesbeth List en Saskia en Serge maakten gebruik van zijn diensten. In die jaren was hij ook veelal arrangeur van songfestivalliedjes waaronder ook van de winnaars ’n Beetje van Teddy Scholten en De troubadour van Lenny Kuhr. Hij was vaste gast bij een aantal televisieprogramma’s van de VARA (Showboat en Met de muziek mee) en AVRO. Bij die laatste omroep had hij een eigen TV-orkest. Ook stond hij geregeld voor het Metropole Orkest. Zijn eigen muziek was soms te horen bij hoorspelen. In zijn thuisstad was hij lange tijd vergeten tot het orkest The Mellvids weer bijdroegen tot de verspreiding van zijn composities.
In totaal zijn er ongeveer 2200 arrangementen/composities van hem bekend, de meeste geschreven voor het Metropole Orkest. Paige schreef ook de tune van het programma Twee voor twaalf, dat men nu nog altijd kan bekijken (en in zijn geval: beluisteren) op televisie.

2 gedachtes over “Bert Paige (1920-1987)

  1. Albert was een buitengewoon aimabele persoonlijkheid die een grote bijdrage heeft geleverd aan de lichte muziek in Nederland.
    Zijn arrangementen zijn herkenbaar aan hun helderheid en de soepele manier waarop ze de tekst van het lied omlijsten.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik geniet nog steeds van zijn
    bijna onbeperkte creatieve manier van muzikale begeleidingen, en inkleuring van allerlei artiesten. Grote klasse voor altijd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.