Veertig jaar geleden gingen op VTM twee series van start die geschiedenis zouden schrijven: “Familie” en “De Kotmadam”. Naar de soap “Familie” heb ik nog nooit gekeken, dus daar ga ik maar zedig over zwijgen, maar over “De Kotmadam” wil ik toch een paar dingen kwijt…

De titelrol in “De Kotmadam” werd gespeeld door Katrien Devos (foto YouTube), op dat moment (en nu nog altijd) de partner van Jo Clauwaert, de fotograaf van De Rode Vaan, waarmee ik zo wat dag en nacht op stap was of “op de marmer” stond (*). Uiteraard was Jo benieuwd wat ik ervan vond, maar helaas, ik was geen fan. Ik denk dat ik er dan maar beleefdheidshalve nooit over heb geschreven.

Maar daar komt nu dus verandering in en wel om volgende reden. Toen de VRT een paar jaar geleden voor de zoveelste keer met een herhaling van “F.C.De Kampioenen” uitpakte, maar deze keer vanaf de eerste aflevering, ben ik die reeks dan toch beginnen volgen en alhoewel ik het nu niet plotseling een meesterwerk ben gaan vinden, ben ik toch blij dat ik dat heb gedaan omdat je op die manier de serie ziet groeien en de evolutie in de karakters ziet. Daarom, toen VTM enkele weken geleden eveneens “De Kotmadam” vanaf de eerste aflevering begon uit te zenden, ben ik dan ook beginnen kijken. Na een vijftal afleveringen (met name die genaamd “Netelsoep”) heb ik het dan toch voor bekeken gehouden wegens te onnozel scenario en het amateuristische niveau van acteren (naar F.C.De Kampioenen kijk ik nu nog altijd, al is dit zeker ook niet altijd van hetzelfde niveau, vaak is het afhankelijk van de scenarist, iets wat je bij “De Kotmadam” niet kon nagaan, want die verschuilden zich altijd achter een collectief).

“De Kotmadam” is de langstlopende Vlaamse komische serie, zowel in aantal seizoenen als afleveringen. De reeks laat met 25 geproduceerde seizoenen (waarvan twee nog niet uitgezonden) en 346 afleveringen (waarvan 13 nog niet uitgezonden) tegenhanger F.C. De Kampioenen achter zich, dat stopte na 21 seizoenen en 273 afleveringen.

Katrien Devos en Mark Verstraete (Jef, de echtgenoot van Jeanne) zijn de enige acteurs die in alle afleveringen te zien zijn. De eerste twintig seizoenen behoorde ook Odilon Mortier (huisvriend Odilon) tot de vaste cast, maar hij kreeg gezondheidsproblemen en overleed uiteindelijk in augustus 2012. Omdat hij volgens de producenten “onvervangbaar” is, kozen ze ervoor om geen nieuwe hoofdrolspeler te voorzien. Zijn plaats in het verhaal werd doorgegeven aan een aantal vaste gastacteurs die elkaar afwisselen in de rol van goede vriend van Jef.

De serie haalt al van bij de start regelmatig de top 10 van de Vlaamse kijkcijfers. Seizoen 22 werd in het najaar van 2016 uitgezonden. Seizoen 23 werd eind 2018 uitgezonden. Seizoen 24 werd in 2018 opgenomen, maar is nog niet uitgezonden. Producent René Vlaeyen maakte in een interview bekend dat er ook plannen zijn voor een 25ste seizoen en dat de serie daarna wellicht zal stoppen. Op 29 januari 2020 werd bekendgemaakt dat seizoen 25 inderdaad het laatste zal zijn en dat de laatste scenes opgenomen werden in de RV-studio’s te Mechelen. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

(*) “Op de marmer staan”: een nu niet meer bestaande term voor het “invormen” van De Rode Vaan. De benaming dateert nog van uit de tijd dat er in lood werd gezet, zodat de tafel die deze loden pagina’s moest schragen zelf wel heel stevig moest zijn, vandaar het marmer. Officieel waren het wel werklieden die instonden voor het invormen (mensen als René De Greef of Patrickske of Rudy De Rechter) maar de lay-out werd verzorgd door Jo, die dus een oogje in het zeil hield, net als ikzelf voor wat de teksten betreft (want vooral later, wanneer die gewoon op papier waren gedrukt, kon de volgorde wel eens door elkaar worden gehaspeld).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.