Op 83-jarige leeftijd woonde Ahmet Ertegün in oktober 2006 nog een concert van The Rolling Stones bij in New York, maar hij kwam ten val en verzeilde in een coma, waaruit hij niet meer ontwaakte. Hij overleed twee maanden later, morgen precies vijftien jaar geleden.

Hij was daar vooral als baas van Atlantic Records, waarbij de Stones onder contract lagen. Het Atlantic-label werd in 1947 door de Turkse jazzliefhebber Ahmet Ertegun opgericht, samen met Herb Abramson in New York. Later stopte Abramson ermee wegens materiële redenen, waardoor Atlantic Records volledig onder gezag kwam van Ertegün, die vooral geïnteresseerd was in “zwarte” muziek. Atlantic Records was dan ook het label dat als eerste een rhythm-and-blues plaat heeft uitgebracht, zegt Wikipedia, maar ze zeggen er niet bij welke plaat daarbij wordt bedoeld.
Later werd zijn firma gekocht door Warner Bros. Toch behield Ertegün een grote invloed binnen Atlantic Records. Tevens waren er dochterlabels onder het gezag van Atlantic Records zoals ATCO, vooral gekend door Sonny and Cher en Iron Butterfly.
Hij heeft ook de New York Cosmos opgericht, een voetbalploeg in New York waar vele vedetten als Pelé en Franz Beckenbauer speelden. In Turkije heeft hij een ziekenhuis opgericht genaamd ‘The American Hospital’. Hij was ook de voorzitter van de Rock’n’Roll Hall of Fame en het bijbehorende museum.

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Ahmet Ertegün (1923-2006)

 1. Toch eventjes de puntjes op de i zetten als ge zegt dat Ertegun een concert bijwoonde als baas van Atlantic omdat ze toen onder contract stonden bij Atlantic. Dit is au fond niet juist, want toen hadden ze hun eigen platenlabel namelijk Rolling Stones Records (RSR), maar ze hadden wel een deal met Atlantic wat de distributie betreft, wat wel iets anders is als onder contract staan. Ze waren namelijk hun eigen baas, maar namen Atlantic onder de arm om gebruik te maken van diens distributiekanalen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt. Meer zelfs: toen ze nog bij Decca onder contract lagen (in hun beginperiode dus) werden ze in de VS door London verdeeld en niet door Atlantic.

   Like

 2. In de wijk Sultantepe van de gemeente Üsküdar in Istanbul staat een gebouw dat verband houdt met hem.
  Özbekler Tekkesi (“Derwisjklooster van de Oezbeken”). Dit is voor het eerst gebouwd in 1752. Derwisjen uit Centraal-Azië kwamen hier hun tenten opzetten. De Oezbekenloge was ondergeschikt aan het geloof van de Naqshbandi, een soennitische soefistische orde. Het gebouw is grondig gerepareerd in 1844. In de loop van de tijd is het voor verschillende doeleinden gebruikt. Tijdens de Turkse onafhankelijkheidsoorlog diende het als een geheim ontmoetingscentrum, ziekenhuis en wapenopslagplaats voor leden van de Karakol Cemiyeti, een geheime ondergrondse beweging van het Ottomaanse Rijk. Hier zou een museum komen. Er is ook een begraafplaats waar discipelen zijn begraven. Onder de mensen die hier begraven liggen, zijn Nesuhi Ertegün en Ahmet Ertegün die in de Verenigde Station Atlantic Records oprichtten dat talloze wereldberoemde rockartiesten onder contract had, alsook hun vader Münir Ertegün die diplomaat was.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.