Het houdt niet op! Deze keer is het de beurt aan de Gentse acteur, regisseur en vooral theaterdirecteur Jo Decaluwe die woensdagavond overleden is na een lang ziekbed. Decaluwe was 79 en zal vooral worden herinnerd als de bezielende kracht van de theaters Arca en Tinnenpot. “Twee tot drie generaties acteurs hebben op zijn schouders mogen staan. Jo was een grote meneer,” zo schrijft Dirk Musschoot, die me alweer op de hoogte bracht, in Het Nieuwsblad. Zelf heb ik Jo goed gekend. Als journalist heb ik vaak kritiek uitgeoefend op zijn beleid en op zijn eigen producties, toch bleef er altijd een goede band bestaan die vooral werd aangehaald toen ik met deze blog ben begonnen.

Ik heb Jo bij wijze van spreken ontelbare keren geïnterviewd en al deze interviews heb ik op mijn blog gebundeld tot één groot artikel, maar… ik vind dat niet meer terug. Kom dat tegen! Dus moet ik mij noodgedwongen tot Wikipedia wenden, waarbij ik wel voldoende links naar andere artikels op mijn blog hoop te leggen.

Wikipedia slaat zijn jeugd en zelfs zijn belangrijke rol bij het tot stand komen van het Arcatheater helemaal over (zoals in “De training van de kampioen voor de koers”, zie onderstaande foto) en begint meteen met de rollen die hij op televisie heeft vertolkt.
Zijn bekendste rol is die van Fred, de Rooie in Wij, Heren van Zichem. Hij speelde gastrollen in Heterdaad (procureur), Thuis (advocaat Beens), Recht op Recht (dokter), Spoed (dokter Smeekens en een dominee in de kerk bij de begrafenis van Geert) , Sedes & Belli (Robert Verstappen), Flikken (Urbain De Lepelaere), Verschoten & Zoon (Meneer De Groot), Witse (Hauspie), Rupel (Norbert Haack), Emma (bankdirecteur) en Zone Stad (Herman Claeys). Hij speelde ook twee gastrollen in F.C. De Kampioenen, één in 2004 en één in 2006 als notaris Dubois.
Jo Decaluwe was ook te zien in vele theaterrollen. Hij staat nog steeds op de planken met “Och Hiere God Toch”, “Typen” en “De Raadsheeren van Nevele” gebaseerd op verhalen van de Vlaamse toneelschrijver Cyriel Buysse, maar ook als Vincent van Gogh (naar diens correspondentie). In 2007 speelde hij samen met Katrien Delbaere Ik kus je in gedachten.
Met Tine Ruysschaert speelt hij Liefdesbrieven van de Amerikaan A.R.Gurney en vanaf december 2007 Mijn kleine oorlog van Louis Paul Boon.
Hij was de manager van het ARCA-theater in Gent. Dat werd hij na zijn studies als regisseur en acteur. Na 34 jaar gaf hij de fakkel door aan jongeren in het Publiekstheater (het vroegere NTG en nu opnieuw NTGent) en leidt hij het Theater Tinnenpot in Gent (zeven zalen). Decaluwe is ere-docent aan de RITS-Erasmushogeschool Brussel.
Hij is één van de auteurs van het in februari 2008 verschenen manifest van de Gravensteengroep.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 stond Decaluwe op de Gentse CD&V-lijst.

93 Jo Decaluwe in de training van de kampioen voor de koers

3 gedachtes over “Jo Decaluwe (1942-2021)

 1. Geen grotere ‘vuilmuilerij’ dan in de theaterwereld. Heb Jo goed gekend : in het theater, in de ‘Raad voor advies’ …(Herinner mij nog zeer goed zijn uniek spel in ‘Het leven en de werken van Brecht’ in een regie van Dirk Decleir’ -Teater Arena. Jo is een schat van een man. en een sterke ‘theaterondernemer’ Misschien ‘teveel schat’ , vandaar een ‘prachtige’ prooi voor wat ze in Gent noemen ‘jaloezeschorderij’ (of zoiets). Een oprechte gelukkige verjaardag Jo en nog eens dank aan Ronny voor zijn bijdrage: ‘een beetje goed weer’ tussen de grijze winterdagen van zoveel politieke mist..

  Geliked door 1 persoon

 2. Beste Ronny

  Hartelijk dank voor uw wensen en uw commentaar Arca / Tinnenpot.
  Altijd goed weer iets over ons verleden te lezen, gekleurd en niet gekleurd.
  Ik wens u nog verder een goede tijd.
  Kom maar tijdig een pint pakken in Tinnenpot !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.