Morgen zal het ook al veertig jaar geleden zijn dat Britney Spears, Amerikaans zangeresje dat destijds (1999) een grote hit had met “Hit me baby one more time”, werd geboren. Later volgden o.a. ook nog “Oops! I did it again” en “I’m A Slave 4 U” (foto Glenn Francis via Wikipedia).

De laatste tijd komt ze echter vooral in het nieuws door allerlei problemen. We zouden kunnen stellen dat die op 3 januari 2004 begonnen, toen ze trouwde met haar jeugdvriend Jason Allen Alexander in Las Vegas, maar na 55 uur waren de twee alweer gescheiden. In maart 2004 begon Spears aan The Onyx Hotel Tour om haar album In the Zone onder de aandacht te brengen. Op 8 juni viel ze echter, waarbij ze haar knie bezeerde en ze zowel haar tournee als de opnames voor een videoclip vroegtijdig moest stopzetten vanwege een knie-operatie.

Op 18 september trad ze voor de tweede maal in één jaar in het huwelijk, nu met danser Kevin Federline, die uit een voorgaande relatie met Shar Jackson al twee kinderen had.[3] Spears en Federline filmden alles wat ze meemaakten tot aan het huwelijk voor haar eerste realityserie, Britney & Kevin: Chaotic. Na het uitbrengen van haar eerste parfum ‘Curious’, kondigde Spears een tweede onderbreking van haar carrière aan, bedoeld om een gezin te stichten. Greatest Hits: My Prerogative, haar eerste compilatiealbum, kwam uit in november. De gelijknamige single, een vertolking van Bobby Browns My Prerogative, en Do Somethin’ werden een internationale hit. Het album werd wereldwijd ruim vijf miljoen keer verkocht.

Tegen het einde van 2004 bracht Spears een bezoekje aan een radiostation om een nieuwe demo, Mona Lisa, ten gehore te brengen. Dit zou de eerste single zijn van haar volgende album Original Doll. Dit album werd echter om onbekende redenen nooit uitgebracht. Op 14 september 2005 werd Spears’ eerste zoon, Sean Preston Federline, geboren. In november 2005 verscheen haar eerste remix-compilatiealbum, B in the Mix: The Remixes, waarop elf remixes staan.

In februari 2006 haalde Spears het nieuws: ze had haar zoon, Sean, op schoot in de auto, waarna de kinderbescherming een bezoekje bracht. De reden hiervoor zou zijn dat ze een woordenwisseling met een fotograaf had gehad, en dat ze hiermee absoluut fout zat. Een maand later speelde ze een gastrol in de serie Will & Grace als de lesbische Amber Louise. In augustus stond ze naakt op de omslag van het Amerikaanse tijdschrift Harper’s Bazaar. De foto werd vergeleken met Demi Moores foto’s in de Vanity Fair van augustus 1991. Op 12 september 2006 werd Jayden James Federline geboren en twee maanden later vroeg Spears een scheiding aan met Federline; de verschillen tussen de twee waren te groot. De scheiding was rond in juli van 2007, Spears en Federline werden het eens over de voogdij.

Spears’ tante, met wie ze erg hecht was, overleed in januari aan de gevolgen van eierstokkanker. In februari verbleef Spears voor iets minder dan een dag in een ontwenningskliniek; de volgende nacht schoor ze haar hoofd kaal. De volgende weken zat ze in verschillende andere klinieken, waar ze telkens kort verbleef. Nadat ze een maand lang in de kliniek Promises had afgekickt, schreef ze een korte column op haar website met de tekst “I truly hit rock bottom. Till this day I don’t think that it was alcohol or depression. […] was like a bad kid running around with ADD.” Op 1 oktober raakte Spears de voogdij over haar kinderen kwijt. De reden hiervoor is echter nooit naar buiten gebracht.

In oktober 2007 kwam haar vijfde album Blackout uit. Blackout wordt gezien als Spears’ beste album, maar de ontvangst van Blackout was commercieel minder dan haar vorige albums. Ook de singles presteerden matiger.

Ter promotie van Blackout trad Spears op tijdens de MTV Video Music Awards van 2007. Dit optreden werd wereldnieuws: het werd gezien als het slechtste optreden ooit tijdens de MTV Awards omdat Spears ongeïnteresseerd en zenuwachtig zou overkomen. In december begon Spears een relatie met fotograaf Adnan Ghalib.

Op 3 januari 2008 weigerde Spears haar kinderen af te geven aan de vertegenwoordigers van Federline. De politie kwam ter plaatse en haalde haar over om uit de badkamer te komen, waarna ze naar het ziekenhuis werd afgevoerd omdat ze onder invloed was van drugs. De volgende dag werd de omgangsregeling met haar kinderen geschorst, en Federline kreeg weer de volledige voogdij over Sean en Jayden. Op 31 januari werd Spears op onvrijwillige basis opgenomen in het Ronald Reagan UCLA Medical Center. Spears werd onder curatele geplaatst van haar vader, James Spears, en advocaat Andrew Wallet, met volledige controle over al haar bezittingen, waaronder de rechten van haar muziek en geld. Op 6 februari werd Spears uit de kliniek ontslagen, maar haar ouders waren openlijk teleurgesteld in de kliniek.

In 2021 verscheen de documentaire Framing Britney Spears waarin wordt ingegaan op de vraag waarom Spears anno 2021 nog steeds onder curatele staat (sinds haar inzinking in 2008) en waarin ook de #FreeBritney-beweging, gestart door een groep fans om hier aandacht voor te vragen, voorkomt. Ook laat de film de druk zien waar Spears al haar hele leven onder gebukt gaat.

Op 23 juni 2021 vond een “status hearing” plaats waarin haar ondercuratelestelling werd besproken. Spears deed zelf via een audioverbinding verslag van de ondertoezichtstelling. “Het curatorschap doet veel meer kwaad dan goed”, zei de zangeres in haar betoog. Ze smeekte de rechter om haar vrij te laten. Eind september 2021 besliste een rechtbank in Los Angeles dat haar vader Jamie Spears geen bewindvoerder meer was van zijn dochter. Daarmee werd zijn voogdijschap over de persoon en de eigendommen van Britney Jean Spears beëindigd. Er werd ook een onderzoek opgestart naar eventuele wanpraktijken van Jamie Spears als bewindvoerder. Op 13 november 2021 werd Britney Spears door de rechtbank na dertien jaar gevrijwaard van enig voogdijschap. Ze mag dus zelf weer beslissen waaraan ze haar geld uitgeeft en wat ze doet met haar leven. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.