Morgen zal het tachtig jaar geleden zijn dat in Wimbledon Tom McGuinness werd geboren (foto Ron Kroon van Anefo via Wikipedia).

Hij was niet de eerste bassist van de groep van de Zuid-Afrikaan Manfred Mann, maar wel diegene die werd aangetrokken om op “Do-wah-diddy” mee te spelen, aangezien de oorspronkelijke bassist (Dave Richmond) weigerde dit nummer te spelen. De uitleg die McGuinness er op Wikipedia aan geeft is erg grappig: “They had a great bass guitarist, but he was into Charles Mingus and things like that, which the whole band was. But he refused to play simple bass lines that would fit Bo Diddley numbers. He’d play incredible 3/4 lines and things like that. So I came in and I had the overwhelming advantage of not really being able to play the bass guitar, so I played simple.” 

Toch bleef de oorspronkelijke jazz-voorkeur de groep verder achtervolgen. Zo verlieten achtereenvolgens gitarist Mike Vickers en zanger Paul Jones de groep, zodat McGuinness overschakelde op de sologitaar (als vervanger voor Paul Jones werd Mike d’Abo aangetrokken). Als bassist werd hij heel even vervangen door Jack Bruce (later van Cream) en daarna door de Duitser Klaus Voormann, de man die The Beatles voor hun “Pilzenkopf” had geïnspireerd.

In 1969 verliet McGuinness zelf Manfred Mann en vormde hij met Hugh Flint McGuinness-Flint. Als ik me goed herinner had deze groep één hitje (“When I’m dead and gone”) en toen was het ook alweer afgelopen. Waarna McGuinness zijn vroegere vriend Paul Jones weer ging opzoeken bij The Blues Band. Daar speelt hij nu nog altijd bij, al valt hij soms ook wel eens in bij The Manfreds, een groep uit het retro-circuit. Tom McGuinness mag uiteraard niet worden verward met de Amerikaan Roger McGuinn van The Byrds, al werkt hij dat zelf wel in de hand door zijn autobiografie de titel “So you want to be a rock’n’roll star” mee te geven, een duidelijke verwijzing naar de Byrds-hit met die titel…

McGuinness came out in support of the Labour Party in the 2010 general election, whilst on tour he supported the candidacy of Bob Blizzard. Blizzard was at that time the sitting Labour MP for Waveney, but failed to be re-elected either on that occasion or in 2015.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.