Het zal morgen ook 75 jaar geleden dat de Verenigde Staten aan de Verenigde Naties een motie voorlegden om generalissimo Franco in Spanje te doen aftreden. Dat is een démarche die mij totaal onbekend was en waarover ik wel verwonderd ben, moet ik zeggen. Ik vraag mij af wie er dan die motie heeft tegengehouden?

Een echt antwoord krijg ik niet bij The Volunteer (de website van de Veterans of the Abraham Lincoln Brigade) maar een en ander wordt er toch al duidelijker door: “President Harry Truman claimed to be building a postwar democratic alliance against Communism, but powerful forces worked to include undemocratic Spain in that alliance. Truman supported United Nations resolutions in 1945 and 1946 keeping Franco’s Spain out of the world organization and canceling full diplomatic recognition of his regime, and under the President’s direction the 1947 Marshall Plan to rebuild war-ravaged Europe also excluded Spain. However, by the end of 1947, important members of Truman’s administration sought a new policy of military cooperation with Franco to counter the alleged Soviet threat to western Europe, and by early 1950 the Senate had voted to extend economic aid to Spain.”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.