Dirk Musschoot, die als journalist de dagdagelijkse realiteit op de huid zit, heeft alweer droevig nieuws voor mij. Geert Stadeus is gisteren immers overleden ten gevolge van een val met de fiets, vorig weekend.

Ik heb Geert leren kennen toen hij de rechterhand was van Eric Goeman toen deze Tempo uitgaf. Als ze daar een sportverslaggever nodig hadden, herinnerde hij zich dat hij op klassieke concerten een rare kwiet was tegengekomen die zowel over de Elisabethwedstrijd als over de Tour de France schreef. En zo werd schrijver dezes ook in het puikje opgenomen. “Louis, I think this could be the beginning of a long friendship.”

EEN HOND GENAAMD SIBELIUS

Tempo was helaas geen lang leven beschoren. Geert vond werk bij Het Laatste Nieuws en schreef een roman, “Een hond genaamd Sibelius”.
Op de kaft wordt het boek als volgt samengevat: “In een wereld waar mensen niet met, maar langs elkaar heen praten, waar men geprezen wordt als men in staat lijkt zijn eigen moeder te verkopen en waar men zich laaft aan bloed en tranen, besluit de jong Max Van Doorn het spel niet langer te spelen.”
Ward Ruyslinck geeft als appreciatie: “Een verhaal vol zwarte humor en geestige monologues intérieurs over een jongeman die met zelfmoordgedachten rondloopt. Het is een plezierig boek, waarin leven en dood en de menselijke capriolen op een cynisch-grappige manier worden gerelativeerd. De hoofdfiguur is een psychologisch geloofwaardige combinatie van een fantast en een zielige anti-held.”
En de titel? “Het is haast pervers om een hond een naam te geven die verwijst naar adembenemend mooie dingen. (…) Vaak voelde Max zich als een hond die luistert naar de naam Sibelius. Al het moois gleed van hem af. Hij zag en hoorde het, maar voor hem was het niet bedoeld.” (p.69)
Al mag men nu ook weer niet overdreven veel belang hechten aan die titel. De straathond die op het eind tegen het gespleten hoofd van de hoofdpersoon komt zeiken is bijvoorbeeld niet Sibelius, zoals onaandachtige lezers verkeerdelijk veronderstellen, maar een naamloos mormel. Mijzelf doet het natuurlijk denken aan het fameuze zinnetje “Ik ben een hond, gooi me een been toe” (Hugo Claus, Mama kijk zonder handen).
‘Een hond genaamd Sibelius’, dat Stadeus nochtans enkel als een soort caféweddenschap had geschreven (“als die of die dat kan, dan kan ik dat ook”), raakte desondanks in de finale van de NCR-prijs en als Marc Reynebeau er niet zo nodeloos was over gestruikeld (ongetwijfeld louter omwille van het feit dat Geert toen nog voor Het Laatste Nieuws schreef) dan had hij die misschien nog gewonnen ook. It would have served them right!

Geert wist dus wat hem te doen stond: hij ging als free-lance journalist aan de slag voor hoger aangeslagen bladen zoals De Gentenaar, Menzo, Humo, Panorama/De Post, Maxim, Het Nieuwsblad, De Standaard en Muziek & Woord. Meer en meer begon hij zich echter te specialiseren als ghostwriter voor stand-up comedians of voor komische televisieprogramma’s zoals “De Rechtvaardige Rechters” of “De slimste mens ter wereld”. Heel af en toe deed hij zelf ook wel eens een standup.

In 2003 werd hij hoofdredacteur van Snoecks en zijn dood betekende ook het dood van deze jaarlijkse uitgave. Dat is uiteraard een postume hulde, al dient gezegd dat Geert in de loop der tijden het naakt (toch hét kenmerk van Snoecks) meer en meer achterwege gelaten wegens de gewijzigde tijdsomstandigheden (het internet maakte bloot – en meer – voor iedereen toegankelijk), met als gevolg dat de oplage begon te dalen.

TANGIBLE JOY
Eind 2010 verscheen bij Walhalla Records The Belgium Underground Vol 2. Met daarop een nummer van Tangible Joy en Geert bleek ook hier iets mee te maken te hebben. In De Gentenaar van 21 december geeft hij wat meer uitleg: “De nummers die op de plaat komen zijn uit 1984. Tangible Joy bestond toen uit Geert Stadeus (ik dus), zang en synths, Henk Wallays en Guy Dierick op synths. Maar ik zou niet correct zijn mocht ik niet meegeven dat op het nummer Move ook Guy en Henk meezingen. Henk was toen bezig met erg zweverige en serieuze synthesizermuziek, Guy was semi-professioneel bezig en trad zelfs op met Rob de Nijs. Hij had dan ook de leukste synths.”
“Lang voor het internet en MySpace stuurden wij cassetjes naar elkaar op en zo leerden wij elkaar kennen. We vonden elkaar wel in de idee van een synthesizerpopgroep. De gitaar op Move is trouwens Gentenaar Paul Despiegelaere, destijds van The Machines (*). Hij was ook de producer van deze 8-track opnames. Het waren demo-opnames die we rondstuurden naar platenfirma’s en organisatoren, het heeft ons op korte tijd drie optredens opgeleverd waaronder het voorprogramma van Anne Clark in de concertzaal van Vooruit in Gent. Dat was dan via Kris Verleyen, die ik wat overmoedig had gecontacteerd in de hoop het voorprogramma van Depeche Mode in de Brielpoort te doen. Stel je voor!”
“Er waren zelfs gesprekken voor een release met het eigen label van de gasten van Front 242 en zelfs een telefoontje van iemand bij ZTT (die toen net Relax van Frankie Goes To Hollywood uit hadden), maar dan is de groep erg snel uiteengevallen en kwam er niets van in huis. Tot 26 jaar later dus! Het is me een raadsel hoe mensen die deze compilatie-lp maken zich dit nummer herinneren, ik had 26 jaar geleden niet door dat iemand het had gehoord. Maar de man die die compilaties maakt draait veel ‘underground eighties electro’ fuiven in Duitsland of all places en hij verzekerde me ervan dat het daar altijd een klepper was. Zo zie je maar.”

FOTOGRAFIE
De laatste tijd was Geert vooral bezeten door fotografie: “Ik was als tiener redelijk goed op weg om een halve fotograaf te worden, een beetje onder de vleugels van de ‘dorpsfotograaf’. Maar net toen ik moest overschakelen op duurder materiaal had de muziekmicrobe mij zodanig te pakken dat ik de eerstkomende vijf jaar al mijn centjes aan synthesizers zou uitgeven… En daarna was het weer schrijven. Twaalf stielen, hé. Maar er is de jongste jaren veel gebeurd dat de vonk weer deed overslaan. Via Menzo enkele goede fotografen leren kennen, een nieuw (digitaal) toestel gekocht, ongeveer hele dagen ‘in de foto’s zitten’… Ik ben dus weer aan de slag gegaan, zeg maar. Niet noodzakelijk erotisch, maar laten we zeggen dat ik weinig landschappen fotografeer. Ook weinig mensen want ik ben nogal verlegen dus ik vraag haast nooit of iemand eens wil poseren. Er staan wat foto’s van mij in de Almanak van 2005, hoor, clandestien, op pp.148, 185, 213, 221. En – ha ha ha – de achtergrondfoto bij de titelpagina van het verhaal van Barnes in Snoecks ook.”Helaas zijn we nadien uit elkaar gegroeid omwille van een negatieve recensie van één van zijn boeken, want zo gaat dat nu eenmaal. Nog niet zo heel lang geleden zag mijn vrouw hem in het grootwarenhuis. Hij liet mij de groeten doen. Ik zat immers zoals gewoonlijk in afwachting een boekje te lezen in de wagen op de parking. Ik dacht nog: waarom ben je zelf niet even langs gekomen, Geert? En nu ik dit droevige nieuws verneem, is dit gevoelen nog sterker aanwezig natuurlijk, dan hadden we tenminste op een positieve noot afscheid kunnen nemen!

Ronny De Schepper


(*) Eveneens in 1984 speelden The Machines ook op “Carolien”, het fantastische nummer dat Fabien Audooren en Freek Neirynck voor Eric Goeman schreven. Zou dat nu puur toeval zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.