In 1952 was Roger Vadim getrouwd met de 19-jarige Brigitte Bardot. Na een periode als assistent voor Marc Allegret voelde Vadim zich zeker genoeg om een film te schrijven voor de schoonheid van Brigitte Bardot. Producent Raoul Lévy hielp met het budget via ex-bandleider Ray Ventura.

De Duitse acteur Curd Jürgens accepteerde de mannelijke hoofdrol nadat hij er zeker van was dat de film voor een internationale doorbraak zou zorgen. Niet veel later kreeg de destijds nog onbekende Jean-Louis Trintignant eveneens een rol. Trintignant zou later een intieme affaire met Bardot krijgen, die veel aandacht kreeg in de media.

Vadim schreef zelf het verhaal over twee ruziënde broers die vechten om een meisje. Hij wilde Bardot overbrengen als de naakte jeugddissident (aldus het kramiekelige Nederlands van Wikipedia). Voor het benadrukken van haar gekleurde huid koos hij mannen van wie de huid niet door de zon was gekleurd. Voor het benadrukken van haar erotische uitstraling liet hij Bardot reeds in de openingsscène naakt zonnen.

De film werd spoedig aan internationale markten verkocht en maakte van Bardot in één klap een internationale ster. Vadims carrière daarentegen had geen succesvolle toekomst. Hij maakte in 1987 een remake, maar de nieuwe filmversie had geen succes.

De originele “Et Dieu créa la femme” daarentegen veroorzaakte overal veel ophef. De politie van de Amerikaanse stad Philadelphia heeft in twee bioscopen de Franse film Et Dieu créa la femme in beslag genomen en de directeuren in hechtenis genomen wegens het vertonen van een obscene film. Zo ver ging het niet in Gent, maar Vic De Donder herinnert zich in zijn boek Kom eens naar mijn kamer (Elsevier, 1986, p.122): “De rector van het Sint-Barbaracollege in Gent kwam in hoogsteigen persoon in de klas met onheilspellende stem meedelen dat in de Capitole de slechte film Dieu créa la femme zou worden gespeeld en dat het ten strengste verboden was… En inderdaad. Van de dag af dat de wulpse contouren van Brigitte Bardot in potjeskleuren op een kartonnen paneel boven de helverlichte ingang van de bioscoop de haren van alle deftige Gentenaars ten berge deden rijzen, de dag ook dat er in de glazen kast foto’s hingen van het sensuele kind-vrouwtje, van die dag af patrouilleerde een waakzame surveillant onafgebroken in de buurt.” 

De affiche van de film wordt ook gebruikt in “Blueberry Hill”, de film van Robbe de Hert. In een cinemazaal, waar hoofdfiguur Michael Pas naartoe gaat, staat geafficheerd dat Brigitte Bardot de volgende week zal te zien zijn in « Et Dieu créa la femme ». Straks tijdens het interview zal blijken dat ik eigenlijk een beetje te jong ben om dezelfde ervaringen te hebben gehad als Robbe en zijn co-scenarist Walter Van den Broeck, maar dit is toevallig wél een jeugdherinnering! Toen de eerste naaktfoto van B.B. in het uitstalraam van cinema Scala hing in Temse moest ik daar dagelijks voorbij op weg naar de Broedersschool. Dat troebleerde mij zozeer dat ik uit verstrooidheid met mijn fietsje eens pardoes langs achter tegen een autobus ben aangereden, overigens een goed bewaard geheim voor mijn ouders tot op de dag dat deze Rode Vaan zou verschijnen. Stel u trouwens niet te veel voor bij het woord « naaktfoto ». Ik zie hem nog zo voor me: een acteur heft Brigittes kleed op en op die manier kregen we in zijaanzicht een blote bips van haar te zien. Toch bracht dit niet alleen mij maar ook andere scholieren zo in vervoering dat enkele dagen later de foto op last van de schooldirectie diende te worden verwijderd. (*)

Ronny De Schepper

(*) Mensen die zich de situatie ter plekke kunnen voorstellen, zullen zeggen: “Amai, toen moet jij – in tegenstelling tot nu – nogal arendsogen hebben gehad!”, want de bus reed op de koop toe in de richting van Antwerpen, dus aan de overkant van de baan. Het hele verhaal (waarmee ik de lezers van De Rode Vaan natuurlijk niet kon lastig vallen) was dan ook dat ik de bewuste foto reeds van nabij had gezien, toen ik te voet naar school ging. Wellicht was ik al fietsend tegen een metgezel (hoogstwaarschijnlijk Eric Poeck) aan het vertellen dat die foto daar hing, toen de bus plotseling vóór me stopte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.