Gabriël Verschraegen (Eksaarde, 11/9/1919-Gent, 13/11/1981) schreef als orgelvirtuoos ook tal van werken voor dit instrument, zodat op 27 oktober 1994 op het orgel van het Gentse conservatorium een huldeconcert plaatsvond. Dirk Verschraegen vertolkte werk van zijn vader, naast andere bekende orgelisten zoals Stanislas Deriemaecker, Jo Van Eetvelde en Johan Huys.

Gabriël Verschraegen was voor fuga en compositie overigens een klasgenoot van Julien Mestdagh bij Toussaint de Sutter hier aan het Gentse conservatorium. Daar studeerde hij ook orgel bij Flor Peeters die hij in 1950 opvolgde als lesgever. Ondertussen was hij sedert 1944 reeds organist van de Sint-Baafskathedraal. In 1968 werd hij bovendien directeur van het conservatorium. Hij is ook de stichter van het Gentse orgelcentrum in 1956.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Gabriël Verschraegen (1919-1981)

  1. “Deriemaeker” is de juiste spelling Ronny, zou je me niet inhuren als oude schoolmeester voor een dubbelcheck? Overigens blijf ik bij het bezwaar dat je gewoon te veel dingen tegelijk de wereld instuurt: “dagelijks iets dagelijks” betekent voor mijn taalgevoel één ding per dag. Je hebt toch hopelijk geen ongeneeslijke ziekte die je noopt tot “a sense of urgency”, zoals Bart De Wever dat onlangs noemde?

    Like

    1. Toch wel, Joris. Niet letterlijk natuurlijk (geen ongeneeslijke ziekte, dank je wel), maar ik denk wel dat ik nog meer werk liggen heb dan ik ooit bij leven en welzijn op mijn blog kan zetten. En dat is nu eenmaal mijn doel. Want voor de rest heb je honderd procent gelijk: ik zou het beter wat kalmer aan doen en wat meer checken of ook sommige dingen wat beter uitdiepen. Maar dat is dan plan B. Overigens word ik met heel veel plezier op de vingers getikt, wat juiste schrijfwijze e.d. betreft. Ik ben zelf streng voor anderen, dus ben ik ook streng voor mezelf. Hou je dus zeker niet in, Joris. Ik stel die vingerwijzingen (meestal met een lichte toets trouwens, wat ik ook erg apprecieer) sterk op prijs!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.