Bij een vorige aflevering schre­ven we dat de aantrekkingskracht van Dzjin vooral zit in een goede selectie van materiaal uit het BRT-archief. We blijven hierbij, ook na de zwakke uit­zending over Vuile Mong en z’n Vieze Gasten (13-11-1981).

Het dient immers ge­zegd dat het blijkbaar onmogelijk is deze groep goed in beeld (en in klank !) te brengen, zowel gisteren als vandaag (zoals mocht blijken uit de grote uittreksels uit hun nieuwe show « Alle hens aan dek »). De omstandig­heden (de kleine tent b.v.) hebben daar schuld aan, maar ook de kwaliteit van de groep zelf die — vooral muzikaal — eigenlijk nooit boven het amateuristi­sche niveau is uitgestegen, zoals zij­zelf ruiterlijk toegaven in de studio. Pijnlijk was wel dat als oorzaak werd opgegeven dat goede muzikanten om politieke redenen het nooit langer dan drie dagen volhouden bij de groep. En ronduit schrijnend was het fragment toen Vuile Mong ter ondersteuning van een Viëtnam-actie quasi alleen op het Gentse Sint-Pietersplein stond te zingen. Een uitzending die tot bezin­ning aanleiding gaf… op diverse ni­veaus.

Ronny De Schepper (in De Rode Vaan)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.