“Ascanio in Alba” is een minder bekende opera van Wolfgang Amadeus Mozart, die op dat moment pas vijftien jaar oud was.

“Ascanio” was commissioned by the Empress Maria Theresa t.g.v. het huwelijk van de Oostenrijkse aartshertog Ferdinand met prinses Maria Ricciarda Beatrice van Modena. It was first performed at the Teatro Regio Ducal in Milan on 17 October 1771 in een choreografie van Jean-Georges Noverre (1727-1810), dé grote naam uit die tijd. Het libretto was van Giuseppe Parini (1729–1799).
Synopsis volgens Wikipedia: We zitten in een Arcadisch landschap nabij Rome. Venus vertelt haar kleinzoon Ascanio dat hij de wijze nimf Silvia moet huwen, om zo een deel van haar land te regeren. Hij gaat op zoek naar Silvia, maar vermomt zich om zo zeker te zijn van haar gevoelens. Ascanio en Silvia ontmoeten elkaar en worden verliefd. Silvia echter staat onder de bescherming van Aceste, een priester van Venus, tot de haar toegekende bruidegom arriveert. Venus is hierdoor overtuigd van de oprechtheid van Silvia en onthult haar de echte identiteit van Ascanio. Het koppel is verrukt en iedereen zingt ter ere van Venus.
Alhoewel verhuld in een metaforische context lijkt me dit inderdaad wel materiaal dat een manneke van vijftien jaar bezig houdt.
De ouverture in D (KV.111) wordt door Christopher Hogwood als een symfonie geteld in zijn opname van alle symfonieën van Mozart. Omwille van de choreografie van Noverre was het andante eigenlijk als het ballet van de Gratiën bedoeld. In de finale werden ze dus zelfs verondersteld van te zingen, samen met de Geesten, zodat de negende symfonie van Beethoven toch ook weer niet zo origineel is. Trouwens, mindere goden als Winter en Machek hadden ook reeds vocale muziek in hun symfonieën verwerkt.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.