Op 17 oktober 1936 krijgt het NIR (Nationaal Instituut voor de Radio-omroep), als gevolg van parlementsverkiezingen die in het teken stonden van de culturele autonomie, een nieuwe structuur, met name het NIR en het INR krijgen elk een eigen directeur-generaal. Voor het NIR was dat Theo De Ronde (onderstaande foto van Tony Strypsteen).

Theo De Ronde (1894-1939) was eerst leraar aan het Koninklijk Atheneum van zijn woonplaats Tienen, daarna doceerde hij aan de Katholieke Universiteit Leuven. Tot zijn plotse dood in 1939 was hij directeur-generaal van het N.I.R. Hij werd opgevolgd door Jan Boon.
Het NIR werd opgericht bij de wet van 18 juni 1930. De Belgische staat had in datzelfde jaar het monopolie op de radiocommunicatie genomen, nadat eerder particulieren al waren begonnen met uitzenden. Het NIR zou voortaan via nationale golflengtes de zendtijd onder de bestaande radioverenigingen verdelen. Het NIR beschikte in 1930 over drie golflengtes die België een jaar eerder waren toegewezen tijdens een internationale conferentie in Praag. Op 1 februari 1931 begon het NIR met twee golflengten uit te zenden (Vlaams en Frans).
Het NIR stond in de jaren dertig in voor 7000 uren uitzending per jaar, waarvan er 5000 door de muziekdienst werden verzorgd. Er waren 132 personeelsleden met daarbovenop ook nog eens 112 muzikanten, verdeeld over drie orkesten: het Symfonisch Orkest, het Radio-orkest en het Genre-orkest.
Wat ik niet heb kunnen terugvinden is de plaats van waaruit werd uitgezonden, aangezien pas op 25 juni 1938 het NIR-gebouw op het Flageyplein werd voltooid.

10-theo-de-ronde-door-tony-strypsteen

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.