Het is vandaag al 35 jaar geleden dat de Belgische vioolvirtuoos Arthur Grumiaux in Brussel is gestorven aan een beroerte op 65-jarige leeftijd.

Arthur Grumiaux werd geboren in Charleroi in een arbeidersgezin. Zijn grootvader motiveerde hem om, op 4-jarige leeftijd, muziekles te nemen. Met Fernand Quinet oefende hij op de viool en de piano aan het conservatorium te Charleroi, waar hij op 11-jarige leeftijd de eerste prijs won. Het jaar daarna volgde hij een gevorderde studie waarbij hij samenwerkte met Alfred Dubois aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Ook studeerde hij contrapunt bij Jean Absil.
Zijn eerste belangrijke prijzen ontving hij nog voor hij twintig jaar oud was. In 1939 nam hij zowel de Henry Vieuxtemps Prijs als de François Prume Prijs in ontvangst. In 1940 ontving hij de Prix de Virtuosité van de Belgische regering.
Gedurende deze periode had hij privéles van de beroemde Roemeense violist George Enescu, tevens de leraar van Yehudi Menuhin, van wie hij compositie leerde.
Grumiaux maakte zijn debuut met het BRTN Filharmonisch Orkest met het spelen van het vioolconcerto van Mendelssohn. In 1945 maakte hij zijn debuut in Groot-Brittannië met het BBC Symphony Orchestra. Doordat België in de Tweede Wereldoorlog door Nazi-Duitsland werd bezet, zat er enige tijd tussen deze twee momenten. Gedurende deze periode speelde hij met diverse kleine muziekensembles.
Na zijn Britse doorbraak werd hij aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel benoemd tot professor voor viool. Zijn werk werd vaak vergeleken met dat van andere Belgische violisten zoals Eugène Ysaÿe.
Typerend voor de ‘Belgische school’ is de klankvorming en de interpretatie van een heel specifiek repertoire uit de 19de en 20ste eeuw. Het repertoire omvat vele muziek in duo, talrijke typische salonmuziek , arrangementen op bestaande thema’s uit de opera enzovoort.
Ik vroeg mij af of er anderzijds geen leerlingen van Grumiaux zijn die de traditie hebben voortgezet. Ik legde deze vraag voor aan Fred Brouwers en dit is zijn antwoord: “Wat Grumiaux’ leerlingen betreft heb ik de indruk dat hij weinig school gemaakt heeft.Hij was docent aan het Conservatoium Brussel maar was er bijna ooit. Dat had hij vooraf ook gezegd bij zijn aanstelling. Hij kwam alleen goede leerlingen ‘afwerken’. Hij had ook nog wat privé-leerlingen. Ik weet dat Dumay bij hem wat heeft gestudeerd, maar voor de rest zie ik niet meteen grote namen en zeker geen Belgen. Zijn favoriete leerlinge was een Amerikaanse wier naam ik niet eens meer ken, dus…”
De Franco‑Belgische vioolschool is toonaangevend in de wereld. Zij ligt aan de basis van de vele andere vioolscholen, zoals het oprichten van de ‘Conservatoires’ na de Franse Revolutie en de ‘Ecole de Pierre Baillot (1771-1842), waar o.a. ook Rudolf Werthen zich situeert aangezien zijn leermeester Henryk Szeryng (1918-1988) hier ook thuishoort. Deze school wordt nu nog gedeeltelijk gevolgd in landen als de VS en Rusland.
Een van de grootste vreugden in het leven van Arthur Grumiaux was zijn samenspel met de pianist Clara Haskil. Bij gelegenheid ruilden de twee van instrument. Grumiaux bleef met een professioneel en persoonlijk verlies achter toen ze overleed aan de verwondingen die ze opliep door een val in een treinstation te Brussel. In die stad zouden ze de volgende dag samen een recital geven. De opnamen van Mozarts vioolsonates door het duo Haskil-Grumiaux gelden interpretatief nog steeds als de standaard waaraan andere uitvoeringen worden afgemeten.
Grumiaux maakte in totaal meer dan dertig opnames, bijna allemaal op Philips Records. Naast zijn solowerk nam hij de kwintetten op van Mozart met het Grumiaux Ensemble. Ook nam hij diverse stukken op met het Grumiaux Trio, dat naast Grumiaux bestond uit het Hongaarse stel Georges Janzer (altviool) en Eva Czako (cello).
Grumiaux bezat een viool van Guarneri en een van Stradivarius. De Guarneri werd de Rose genoemd en was uit 1744. De Stradivarius was Ex-General Dupont en was uit 1727. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.