De Nederlandse schrijfster Tessa de Loo viert vandaag haar 75ste verjaardag. Alhoewel ik op z’n minst één boek van haar heb gelezen (“De tweeling”) vind ik helemaal niks over haar terug op mijn blog. Shame on me. Dan wordt het maar Wikipedia

Tessa de Loo werd in Bussum geboren als Johanna Martina Duyvené de Wit. Na haar eindexamen op de middelbare school te Oss (zou ze daar Hennie Kuiper gekend hebben? hij is amper drie jaar jonger) studeerde Tessa de Loo aan de Universiteit Utrecht Nederlandse taal- en letterkunde. Ze verhuisde naar de Achterhoek en ging als lerares Nederlands aan de slag. Na een tussenstop in Amsterdam verhuisde ze naar Portugal, waar ze tot op heden woont en werkt.
Tessa de Loo debuteerde in 1983 met de verhalenbundel De meisjes van de suikerwerkfabriek. Het boek beleefde meer dan twintig drukken en werd bekroond met twee debuutprijzen. In 1993 verscheen haar grote roman De Tweeling. Het verhaal over twee zussen in de Tweede Wereldoorlog werd in 24 talen vertaald en in 2002 verfilmd door Ben Sombogaart.
In 2011 verfilmde deze een ander boek van Tessa De Loo, “Isabelle” uit 1989. Een mooie, Franse filmactrice, Isabelle, wordt ontvoerd door een lelijke vrouw die jaloers is op de schoonheid van haar slachtoffer. Verfilmd met Halina Reijn (Isabelle) en Tineke Caels in de hoofdrollen. De actie werd wel verplaatst naar de Belgische Ardennen, waardoor de regisseur een beroep deed op… Vlaamse acteurs (Wim Opbrouck, Michel Van Dousselare, Barbara Sarafian…). Isabelle zelf werd een Nederlandse. Ook Tineke Caels is een Vlaamse actrice, het is niemand minder dan Dorien de Backer, de rol die ze van 2006 tot 2009 in de populaire één-serie Thuis speelde. Om haar lelijk te maken had de make-up afdeling dan ook meer dan de handen vol!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.