De Antwerpse wielrenner Georges Pintens viert vandaag zijn 75ste verjaardag.

Hij was beroepsrenner tussen 1968 en 1976 en won verscheidene grote wedstrijden, waaronder klassiekers als Rund um der Henninger Turm in 1969 en 1973, de Amstel Gold Race in 1970 en Gent-Wevelgem, Milaan-Turijn en de Ronde van Zwitserland in 1971. Toch is hij het meest bekend voor een koers die hij niet heeft gewonnen, althans toch niet in datzelfde wonderjaar 1971 toen Eddy Merckx zijn tweede Luik-Bastenaken-Luik heeft gewonnen. Hij zal in totaal vijf keer zegevieren, dus voor hemzelf is dit amper het vermelden waard, ware het niet dat hij op 5km van de meet werd ingelopen door Georges Pintens (foto), die onweerstaanbaar terugkeerde uit de achtergrond. Pintens was dat jaar inderdaad in topvorm: hij won dat seizoen immers zoals gezegd de Ronde van Zwitserland, Gent-Wevelgem, Milaan-Turijn en ook nog de Druivenkoers. Het was dus zeer merkwaardig dat Merckx hem uiteindelijk toch klopte op de wielerbaan van Rocourt. Later zou Pintens op het fabriek van Merckx gaan werken (waar ik hem overigens heb ontmoet, toen ik Merckx ging interviewen). Nu was het niet ongewoon dat Merckx zijn vroegere ploegmaten werk verschafte, maar Georges Pintens is nooit zijn ploegmaat geweest. Ik heb dus altijd een verband gelegd tussen deze twee feiten en ik was daarin zeker niet de enige. Enfin, Pintens zou in 1974 dan toch “la doyenne” winnen (door de deklassering van Ronald Dewitte), zodat uiteindelijk nog gerechtigheid is geschied…
1.Eddy Merckx BEL 251 KM/6.57′
2.Georges Pintens BEL
3.Frans Verbeeck BEL 4’51”
4.Gilbert Bellone FRA
5.Anthony Houbrechts BEL
6.Ferdinand Bracke BEL 5’51”
7.Joseph Bruyère BEL
8.Raymond Delisle FRA 6’45”
9.Felice Gimondi ITA 6’54”
10.Attilio Benfatto ITA
(De Wielersite)

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Georges Pintens wordt 75…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.