Roger Williams, the pianist whose lush versions of familiar tunes made their way to the book that Joseph Lanza wrote in 1994 (“Elevator Music”), died ten years ago at his home in Los Angeles. He was 87. Seven singles by Mr. Williams made it onto the Billboard Top 40, perhaps the best known of which — and the one that brought him stardom — was “Autumn Leaves” in 1955. His other Top 40 hits were “Wanting You” (1956); “La Mer” or “Beyond the Sea” (1956); “Almost Paradise” (1957); “Till” (1957); “Near You” (1958) and “Born Free” in 1966. Over his long career he recorded more than 100 albums. But the main reason why he will be remembered by me is that “Till” was the first single that I ever bought. The first in a long series…

Long long time ago, I can still remember how that music made me feel.” (Don McLean, American Pie)
De soundtrack van mijn prilste jeugd werd gevormd door de 78-toerenplaten van mijn ouders, zoals “Oh Lievevrouwetoren” (La Esterella), “Roses of Picardy”, “Cherry pink and blossoms white” en “Oh mein papa” (Eddie Calvert), “Harlem nocturne” (David Rose), “Ciribiribin mambo” (The Crew Cuts), “Swedish rhapsody” (Percy Faith), “In mir klinkt ein Lied” (Rudi Schuricke), “The loveliest night of the year” (Mario Lanza), “Charmaine” (Mantovani), “Theme from Moulin Rouge” (David McKersie), de “Oude Brombeer” van Julius Fucik en de Czardas van Monti door Yvette Horner en natuurlijk “Eddie de Eskimo” en “Bonpapa” van Kleine Janneman, de eerste plaat die mijn grootvader – mijn bonpapa – mij heeft gekocht toen ik drie jaar was. Eigenlijk was dit dus mijn eerste plaat, maar aangezien ik ze zelf niet had gekocht, tel ik ze niet mee.
Hierna volgt een poging tot reconstructie van de singeltjes en extended plays die ik wél zelf heb gekocht in de juiste volgorde:

Oktober 1958: Till/? (Roger Williams)

December 1958: Come prima/? (Mandy Asneeuw)

April 1959: Piove/Una marcia in fa/Nessuno/? (Marino Marini, EP)

Augustus 1959: Personality/Just keep it up (?)

Oktober 1959: Come prima/Buona sera/Magic moments/? (Marino Marini, EP)

Heel veel liefs en tot ziens/Klappen in de handen (Jacques Raymond)

April 1960: Sophia/Lazarella/?/? (Marino Marini, EP)

September 1960: It’s now or never/Make me know it (Elvis Presley)

Januari 1961: Marijke/Jenny (Peter en z’n Rockets)

April 1961: Surrender/Lonely man (Elvis Presley)

Juni 1961: 24.000 kussen/Dat ben ik (Peter en z’n Rockets)

Juli 1961: Feel so bad/Wild in the country (Elvis Presley)

Maart 1962: Rock-a-hula baby/Can’t help falling in love (Elvis Presley)

Mei 1962: Good luck charm/Anything that’s part of you (Elvis Presley)

December 1962: Telstar/Jungle fever (The Tornados)

Mei 1963: Lucky Lips/I wonder (Cliff Richard)

Oktober 1963: If I had a hammer/America (Trini Lopez)

Januari 1964: Maria Elena/Jungle fever (Los Indios Tabajaros)

Maart 1964: You’re so sympatico/Casino tango (Ray Mondo)

Mei 1964: Non ho l’eta/Sei un bravo ragazzo (Gigliola Cinquetti)

Oktober 1964: Tokyo melody/? (Helmut Zacharias)

December 1964: I feel fine/She’s a woman (The Beatles)

Maart 1965: Poupée de cire, poupée de son/Le coeur qui jazze (France Gall)

I belong/I’ll try not to cry (Kathy Kirby)

N’avoue jamais/Songe songe (Guy Mardel)

April 1965: For your love/I wish you would (The Yardbirds)

en vanaf dan was het hek van de dam en kan ik het absoluut niet meer bijhouden…

P.S.1 De reden dat er vraagtekens bij de B-zijde staat, wijst erop dat de oorspronkelijke singeltjes niet meer in mijn bezit zijn. Bij een financiële crisis in de jaren zeventig heb ik namelijk al mijn platen verkocht. Sedertdien heb ik geprobeerd de meeste opnieuw te verwerven en daarin ben ik grotendeels gelukt, maar dan wel op CD en dergelijke, waardoor de B-kant van de oorspronkelijke single uiteraard onbekend blijft.
P.S.2 Voor wie vindt dat er nogal wat “Schmalz” tussen zit, deze twee opmerkingen. Eerst en vooral mijn jonge leeftijd uiteraard. Je kan van een klein kind moeilijk verwachten dat het al onmiddellijk een coole rocker is (god verhoede!). Ten tweede zijn er vaak ook geschenken bij voor mijn ouders (“Maria Elena” b.v.). En tenslotte, mijn vader verbood carrément sommige muziek. Zo waren The Beatles taboe tot mijn grootmoeder de ban doorbrak door mij “I feel fine” te laten kopen. Uiteraard duurde het nog wat langer vooraleer The Rolling Stones of The Who aan bod kwamen!
P.S.3 Al heel jong erfde ik de platencollectie van mijn oudere neef, Raoul Engels. Daar zat vooral veel Paul Anka bij. Bijna al zijn singles, geloof ik, behalve juist datgene dat ik het liefst hoorde: “Love me warm and tender”.
P.S.4 “Personality/Just keep it up” was een singeltje op een low budget-label (Bell) dat coverversies op de markt bracht, zoals ook het veel populairdere Kraftones. Van deze laatste had ik trouwens redelijk veel plaatjes, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik daar nooit veel “eerbied” heb voor gehad en ik weet dus niet meer welke plaatjes dat waren.

6 gedachtes over “Roger Williams (1924-2011)

 1. Hier toch enige aanvulling:
  Personality was van Lloyd Price en was gekoppeld aan “Have you ever had the blues?” volgens de officiele gegevens beide = ABC single 10018
  B-kant Good Luck Charm = Anything that’s part of you

  Like

   1. Dat klopt volledig Ronny, in de pioniersjaren was het gebruikelijk dat “Vlaamse” labels zich lieten meedrijven op het succes van de “originals” en soms zag je het niet direkt, en toen je thuiskwam en afspeelde, kreeg je die kouwe douche. Daarom bracht ik soms singles terug bij Mme Feremans (tot haar ongenoegen) en ik liever naar Willy Hermans ging, omdat die zulke “bocht” niet eens binnen nam. En ommekantje van Love me warm and tender was: a steel guitar and a glass of wine, wat mijn preferee was en nog is.

    Geliked door 1 persoon

   2. Wat je vertelt, Raymond, is ook de reden waarom een illustere onbekende als Mandy Asneeuw in deze lijst voorkomt. Deze reserve-keeper van “den Beerschot” had ook een versie van “Come Prima” opgenomen en toen ik dit plaatje dus kwam kopen, stopte mevrouw Feremans mij deze versie in handen, wellicht omdat ze deze toch aan niemand anders kwijt kon. In plaats van ze terug te dragen, was ik zo onnozel om bij haar dan nog een andere versie te kopen, namelijk die van Marino Marini. Ook weer geen originele versie, maar deze keer wel de versie die ik wilde, want ik was toen een “fan” van Marino Marini (eigenlijk vooral van zijn gitarist, die heel rare klanken uit zijn gitaar kon krijgen). Dat de liefde voor Marino Marini (die natuurlijk wel een versie van “Marina” moest opnemen, met zo’n naam!) kort daarna zou bekoelen, zou ook alweer met Feremans te maken hebben. Fan zijnde, vroeg ik namelijk gewoon een epeetje van MM, zonder specifiek een nummer in gedachten te hebben. Maar i.p.v. me b.v. die opname van “Marina” door te schuiven, gaf ze mij een epeetje met vier totaal onbekende nummers. En daarmee was mijn liefde voor Marino Marini meteen ook afgelopen.
    Feremans zelf zou het ook niet lang meer uitzingen, aangezien zich op de markt een concurrent aandiende, die jij beter kent dan ik. En de aanleiding om er dan meteen maar mee te kappen, vind je ook in dit lijstje terug. Zoals men kan merken, was ik in mijn jonge jaren een liefhebber van het eurovisiesongfestival. Bijna elk jaar kocht ik mij de winnaar. In 1965 wilde ik zelfs de top drie hebben. De winnaar, “Poupée de cire” had Feremans wel in huis, maar de twee andere niet. “Moet ik ze bestellen?” vroeg ze, maar ik wilde ze natuurlijk NU hebben en daarom zei ik “nee” en ik ging naar de markt, waar men inderdaad de twee andere wél had. Korte tijd later wilde ik wél een plaatje bestellen bij Feremans, maar ze weigerde en als antwoord haalde ze Kathy Kirby boven. “Kijk,” zei ze, “ik heb die destijds toch maar besteld en ik zit er nu nog altijd mee.” Dat moet de laatste keer geweest zijn dat ik in de winkel ben geweest.

    Like

   3. Hallo Ronny,
    Hierbij de uitvoerder van : Personality/Just Keep It Up…Bell Records 115.HIj noemde Herb Gale.Ik bezit ook enkele Bell-opnamen.Goedkopere uitgaven van bekende hits werden ook uitgebracht door bvb Teeny Records (Embassy recordings),waarover ik het onlangs op mijn blog nog had :
    http://blog.seniorennet.be/fabian1959/
    Beste groetjes.

    Jos.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.