Vandaag is het exact zestig jaar geleden dat de 19-jarige JOS WOUTERS Parijs-Tours won.

Jos Wouters had zich reeds laten opmerken in de Ronde van België voor amateurs, zowel in 1960 (als lid van de Reno-ploeg) als in 1961 (bij de Leuvense Stoempersclub). Er werd hem dan ook een grote toekomst voorspeld en het jaar daarna won hij inderdaad ook Parijs-Brussel, terwijl hij in zijn beginjaren ook nog vierde werd in Luik-Bastenaken-Luik en vijfde in de Ronde van Vlaanderen. Een zware val in een dernywedstrijd bracht hem op de sukkel en op zijn 23ste moest hij in 1965 al een punt zetten achter zijn carrière.

72 jos wouters

Er is dat jaar aan Jos Wouters ook nog een grappige Blommenkinders-anecdote verbonden (*). Tijdens de jaarlijkse beroepsrennerskoers in Temse installeerden wij ons immers op de verdieping van “De Gulden Cop”. Jos Wouters was opgegeven en stond zich daar te wassen en om te kleden. Etienne Van Damme (die dit niet had gemerkt) hing uit het raam en riep naar ons: “Hé mannen, van hieruit kan je alles goed zien!” Aangezien Jos Wouters op dat moment juist in zijn blote flikker stond, keek deze verstoord in onze richting. Het gaf zijn bijnaam “de Jokke” overigens een heel nieuwe betekenis!

90 tadashi sangu

Dat Etienne nochtans overschot van gelijk had, werd 25 jaar daarna bewezen, toen mijn zoon Roddy vanuit datzelfde venster de doortocht van de kermiswedstrijd zou fotograferen! (Op de foto: de Japanner Tadashi Sangu.)

(*) Al werd die benaming in die tijd nog niet gebruikt natuurlijk. Dat zou pas twee jaar later het geval zijn.

28-jos-wouters

2 gedachtes over “Zestig jaar geleden: Jos Wouters wint Parijs-Tours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.