Vandaag is het tachtig jaar geleden dat één van de belangrijkste pioniers van de blues en de jazz is overleden: pianist Jelly Roll Morton.

Hij werd geboren als Ferdinand La Menthe in New Orleans en later zou hij zowel zijn naam als geboortedatum geregeld veranderen. Toen zijn vader (een trombonist) het gezin verliet hertrouwde zijn moeder met een portier, genaamd Morton. In zijn jeugd speelde de jonge Ferdinand gitaar en drums. Wat later begon hij met pianospelen. De muziek die hij in zijn jeugd speelde was een mengelmoes van populaire deuntjes, rags, walsjes, quadrilles en ouvertures. Dat speelde hij in de bordelen, maar ook in de sjiekere nachtclubs van New Orleans. Toen zijn grootmoeder echter lucht kreeg van het feit dat hij op deze manier aan zijn geld kwam, zette ze hem het huis uit. Rond 1923 maakte hij een serieuze start als muzikant in Chicago. Hij speelde een aantal “piano rolls” in (papieren rollen voor pianola’s). Een van zijn eerste solo piano opnames uit 1923 toont aan dat het hier niet meer om strikte ragtime gaat. Invloeden van de nieuwe ontluikende jazzstijl zijn te horen en het ritme neigt naar swing. Tussen 1926 en 1930 bracht hij verscheidene platen uit. De meeste opnames verschenen onder de bandnaam Jelly Roll and His Red Hot Peppers. De platen lanceerden Morton als succesvol jazzartiest en hij kocht Cadillacs en diamanten. Rond 1928 sloeg echter de Grote Depressie toe. Begin 1930 stortte de platenbusiness in en zijn populariteit daalde. Contemporaine jazzmusici keken wat schamper op hem neer en vonden hem een ouderwetse opschepper die vond dat vroeger alles beter was. Vanwege zijn lichtere huidskleur voelde hij zich verheven boven de “niggers” die hij als “troublemakers” bestempelde. Aan de andere kant kon hij moeilijk voor blank worden versleten. Dit plaatste hem in een sociaal isolement en velen wijten zijn megalomane en vaak arrogante houding aan het feit dat hij zich nooit geaccepteerd voelde. Ook zijn gezondheid ging sterk achteruit en in 1941 stierf hij onopgemerkt.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.