De Vlaamse komiek Jacques Vermeire viert vandaag zijn zeventigste verjaardag. Ik ken hem vooral uit 1981-1983 toen hij bij het Mechels Miniatuur Theater (nu ’t Arsenaal) werkte.

Ik zag hem daar o.a. in het kinderstuk “Artiesten gevraagd“, maar ik herinner me vooral dat ik eens om een uur of elf aanwezig moest zijn op een persconferentie en dat ik diezelfde avond daar ook naar een voorstelling moest gaan kijken. Ik heb de namiddag dan doorgebracht in het cafetaria en Jacques heeft me daarbij de hele tijd gezelschap gehouden. Daarna ben ik ook nog eens hardhandig met hem in aanraking gekomen tijdens… een voetbalwedstrijd. Ik speelde uiteraard bij het team van De Rode Vaan en Jacques zal wel bij een vedettenelftal gespeeld hebben. Zoals iedereen die niet goed kan voetballen, had men mij in de verdediging opgesteld en Jacques was een aanvaller. Op een bepaald moment liep hij knal tegen mij (zo zag ik het toch) en hij had zich daarbij goed bezeerd, maar Lode De Pooter, die als scheidsrechter fungeerde, zei dat het eigenlijk mijn schuld was en dat – als het geen vriendschappelijke match was geweest – ik normaal een rode kaart zou hebben gekregen. Ik begreep niet waarom, maar hij zei: “Been vooruit!” Dat zal wel zo geweest zijn dat mijn ene been voor het andere stond, maar ik begrijp nog altijd niet waarom ik daarvoor een rode kaart zou moeten krijgen!

Jacques Vermeire volgde toneel, dictie en voordracht aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen, maar hij haalde ook een graduaat in marketing aan het Sint-Eligiusinstituut te Antwerpen. Dat kwam wellicht van pas toen hij importeur en verkoper van Ragazzischoenen werd.
Na zijn passage in het MMT, begon Jacques zijn carrière bij de BRTN (nu VRT) in de serie “Meester, hij begint weer!”, waar hij een kleine rol als conciërge speelde.
Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam er echter door zijn haast wekelijkse deelname als panellid aan “De Drie Wijzen” (foto). Hij trad ook op in zaalshows met aangever Luc Verschueren. Verder maakte hij korte sketches voor de BRTN, die later ook uitgebracht werden op koopvideo met als titel “Oei Jacques”. Vanaf 1989 tot 1995 was hij ook elk oudjaar op de BRTN te zien in diverse oudjaarspecials, wat hem populair maakte bij de jongeren, al was niet iedereen even enthousiast over de humor die hij bracht (zie b.v. bij Tom Lanoye en Mong Rosseel).
Vermeire speelde van 1990 tot en met 1998 ook mee in “F.C.De Kampioenen” als de zeer populaire garagehouder Dimitri De Tremmerie.
Hij scoorde ook een kaskraker met meer dan 700.000 bezoekers voor de Vlaamse komische film “Max” (1994).
Vermeire stapte in 1998 over naar VTM. Er werd daarvoor een miljard Belgische frank vrijgemaakt voor programma’s rond Vermeire, wat door sommigen werd begrepen alsof Vermeire zelf een miljard verdiende aan de overstap.
Bij VTM speelde hij van 1999 tot 2007 de hoofdrol in de sitcom “Verschoten & Zoon” als René Verschoten, eveneens als garagehouder.
In het begin van 2006 presenteerde hij samen met Francesca Vanthielen “Sterren op de Dansvloer”, waar drie vervolgen op kwamen.
In samenwerking met Studio 100 speelde hij vanaf 2010 de buurman in de nieuwe sitcom van K3, “Hallo K3!”.
Sinds 2012 trekt Vermeire weer rond met een zaalshow, genaamd “5 voor 12”. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.