In 2016 reed Steven Kruijswijk de Giro als kopman van Team Lotto.NL-Jumbo. In de 14e etappe veroverde hij de roze trui door een aanval waarbij de andere favorieten, zoals Vincenzo Nibali, niet konden volgen. Kruijswijk werd tevens tweede in de etappe-uitslag, achter Esteban Chaves. In etappe 15, een klimtijdrit, verstevigde hij zijn koppositie in het algemeen klassement door als tweede te finishen. Tot aan de negentiende etappe heerste Kruijswijk in de Giro en reed hij al zijn concurrenten naar een achterstand van drie minuten. Echter, in de negentiende etappe reed Kruijswijk door onoplettendheid in een sneeuwwal langs de zijkant van de weg in de afdaling van de Col Dell’Agnello en vloog over de kop. Door zijn valpartij verloor Kruijswijk de roze trui. Na afloop bleek hij kleine breuk in zijn rib te hebben opgelopen. Ondanks deze blessure ging Kruijswijk toch van start in de afsluitende en allesbeslissende bergetappe. Kruijswijk wist in deze etappe zijn podiumplaats net niet vast te houden en eindigde als vierde.

Op vijftienjarige leeftijd begon Steven Kruijswijk (Nuenen, 7 juni 1987) bij wielervereniging Trap Met Lust in Geldrop (die in 2007 fuseerde met “De Dommelstreek” tot TML Dommelstreek). Via de junioren van Westland Wil Vooruit maakte hij in 2006 als belofte de overstap naar Van Vliet-EBH-Advocaten. Vanaf 2007 kwam hij uit voor het Rabobank Continental Team en in 2010 maakte hij de overstap naar het Rabobank ProTeam.
In mei 2010 werd bekend dat hij onverwachts mocht meedoen als neo-prof aan de Ronde van Italië 2010 omdat Óscar Freire door ziekte uitviel. Tijdens de achtste etappe zat hij lang mee in een ontsnapping en finishte uiteindelijk op ruim twee minuten van de winnaar. In de vijftiende etappe, de rit die op de top van de Monte Zoncolan eindigde, wist Kruijswijk te verrassen door binnen te komen op de zeventiende plaats, vijfenhalve minuut achter winnaar Ivan Basso. In de zeventiende etappe werd hij derde door te eindigen achter winnaar Damien Monier en Danilo Hondo. Uiteindelijk eindigde Steven Kruijswijk, bij zijn debuut in een Grote Ronde, op de achttiende plaats in het algemeen klassement.
In mei 2011 verraste Kruijswijk door in zijn tweede Ronde van Italië met de besten omhoog te klimmen en op de negende plek in het algemeen klassement te eindigen. Hij was de enige die in de buurt bleef van Roman Kreuziger voor de witte trui, alleen moest hij het daarin uiteindelijk afleggen.
Nog geen maand na de Ronde van Italië bevestigde Kruijswijk zijn goede vorm door in de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland de overwinning te pakken in de bergrit met aankomst boven op de Triesenberg. Na meegesprongen te zijn met een aanval van Damiano Cunego op twee kilometer van de streep, liet hij even later de Italiaan achter zich en soleerde naar zijn eerste overwinning als profrenner. Uiteindelijk eindigde Kruijswijk als derde in het eindklassement van de Ronde van Zwitserland. In 2011 reed hij ook nog een tweede grote ronde, namelijk de Ronde van Spanje. In deze ronde lukte het hem, mede door rugproblemen, echter niet om een goed klassement te rijden.
In 2012 maakte Kruijswijk zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Hij eindigde als 33e in het eindklassement en als derde in het jongerenklassement.
Na een aantal jaren van tegenslag wist Kruijswijk zich te revancheren in 2015. In de Giro was hij als kopman aangewezen voor zijn ploeg Team Lotto.NL-Jumbo. Door onoplettendheid verloor Kruijswijk in de eerste week veel tijd. Echter, in de tweede week liet Steven zien over een goede vorm te beschikken door een aantal keren in de aanval te gaan. Na de tweede week stond hij, door onder andere een goede tijdrit, veertiende in het klassement. Ook in de derde week liet Kruijswijk van zich spreken. In de zestiende etappe wist hij als eerste boven te komen op de gevreesde Mortirolo. Dat deed hij in een elitegroepje met onder andere eindwinnaar Alberto Contador. Hierdoor mocht hij na afloop van de etappe de blauwe bergtrui in ontvangst nemen. Steven raakte deze bergtrui in de negentiende rit weer kwijt. Uiteindelijk eindigde Kruijswijk op de zevende plek in het algemeen klassement.
Kruijswijk gaf aan dat hij ook graag de Tour wilde rijden en hij werd inderdaad geselecteerd. In de eerste twee weken kon Kruijswijk zijn vorm niet vinden, maar in de laatste week bleek hij in de Alpen goud waard voor kopman Robert Gesink, die zesde werd in het eindklassement. Ook trok hij meerdere keren ten aanval met een zesde plek in de zeventiende etappe als beste resultaat.
Na die fameuze Giro (zie hoger) reed hij de Vuelta, maar hij moest deze op 24 augustus geblesseerd verlaten. De kopman van Lotto-Jumbo had bij een valpartij immers een sleutelbeen gebroken. Hij was in de Ronde van Spanje gestart als een van de outsiders voor de eindzege, maar liep in de eerste dagen al achterstand op. In de laatste kilometers van de vijfde etappe ging het dus echter mis. Hij botste op een paaltje, dat niet was gemarkeerd.
Daarna geeft Wikipedia het op, alhoewel het dan pas interessant wordt. Zo reed Kruijswijk in 2018 een formidabele Tour met een vijfde plaats als eindresultaat. (Foto van Erik Westerlinck)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.