Vandaag wordt Cherilyn Sarkisian LaPiere 75 jaar. Gelukkig dat we haar gedurende al die jaren hebben leren kennen als Cher, want met haar echte naam had ze het ongetwijfeld nooit “gemaakt”.

06 cher

En hoe heeft ze het dan wel “gemaakt”? Ongetwijfeld eerst en vooral als zangeres. Oorspronkelijk als vrouwelijke helft van het duo Sonny & Cher en nadien ook als solo-zangeres, waarbij ze enig vestimentair vertoon nooit schuwde, om het met een understatement te zeggen. En dan heb ik het nog niet eens over de vele verbouwingen die ze heeft ondergaan en waarvoor ze ook openlijk uitkomt. Maar daarnaast is ze ook een degelijke actrice. Vandaar dat ik destijds wat nota’s over haar heb bijgehouden, die meer met acteren dan met zingen te maken hebben…
Nadat ze in de jaren zestig reeds in het onding “Chastity” was te zien (later zou ze haar dochter die tijdens de opnames werd verwekt deze naam geven) en samen met Sonny Bono in een fameuze aflevering van “The Man from U.N.C.L.E.”, maakt Cher haar filmdebuut in “Come back to the Five & Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean”, een vrouwenfilm van Robert Altman, die dit toneelstuk oorspronkelijk met dezelfde cast ook op Broadway regisseerde. Cher kreeg de rol naast ras-actrices als Sandy Dennis en Karen Black omdat haar moeder een vriendin was van Altman.
Maar ze trok zich zo goed uit de slag dat na “Come back to the Five & Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean” “Silkwood” volgde (Mike Nichols) en daarna “Mask”. Omdat regisseur Peter Bogdanovich haar echter rauw lustte, kreeg “Mask” twee aparte persconferenties in Cannes: de officiële in het Paleis waarvoor Universal Studio Cher liet opdraven; de alternatieve in de Gray d’Albion waarvoor Bogdanovich op eigen kosten naar de Azurenkust kwam gevlogen. Nochtans had Cher bij het tot stand komen van de film veel in de pap te brokken. Zo was zij het die als mannelijke hoofdrolspeler Bob Hoskins heeft gevraagd na het zien van “Mona Lisa”.
Cher hield er wel de prijs van beste actrice aan over op dit festival van Cannes. Nochtans was het daar tot een openlijk conflict gekomen tussen de producent en de regisseur, die de eerste verweet enkele minuten te hebben weggeknipt uit de film en de muziek van Bruce Springsteen te hebben vervangen door die van Bob Seger.
Uit 1988 dateert “Suspect” (Peter Yates). Daarna is ze te zien in “Moonstruck”, haar beste komische rol (naast “Mask” waarin ze haar beste tragische vertolking geeft).
In 1990 is er “Mermaids” (Richard Benjamin) waarin ze de moeder van Winona Ryder speelt. Oorspronkelijk zou Lasse Hallström deze komedie regisseren, maar na vijf weken werd hij aan de deur gezet omdat hij het had aangedurfd de rol van La Cher in te korten.
In “Mermaids” speelt Cher eigenlijk haar eigen moeder, terwijl de dochter (gespeeld dus door Winona Ryder) eigenlijk een portret is van haarzelf. Maar geldt dat dan ook voor die religieuze obsessie? Het is moeilijk aan te nemen.
In 1996 was ze te zien in “Faithful” van Paul Mazursky met Ryan O’Neal, maar ondertussen was ze vooral in het nieuws gekomen door haar “affaire” met Tom Cruise. Cher has stated that the only reason she took the part of Elsa in “Tea with Mussolini” (1999) was because writer and director Franco Zeffirelli said he could only see her and no other actress in the role. While also known as a musician, this was the first time actress Cher actually sang in a movie, namely a few bars from “Smoke gets in your eyes”. Vooral gekend uit de jaren vijftig (The Platters), denken velen dat het een fout is in de film, maar dat is niet zo: Jerome Kern (muziek) en Otto Harbach (tekst) zetten het al op papier voor hun musical Roberta uit 1933. 

After appearing in “Mamma mia: here we go again” (2018), Cher recorded a full album of ABBA covers, aptly titled “Dancing Queen”. Er zitten een paar grappen in de film over het feit dat ze een grootmoeder speelt (zelfs een overgrootmoeder), maar het is terecht dat Cher hier van zich afbijt: Cher is just three years older than Meryl Streep, despite them playing mother and daughter.
Van Cher werd beweerd (b.v. in de biopic die ik over Sonny & Cher heb gezien en Sonny zelf schreef voor haar een biseksuele rol in dat fameuze “Chastity” uit 1969) dat ze biseksueel (geweest) zou zijn, haar dochter Chastity Bono was eerst openlijk lesbisch tot ze zich tot man liet ombouwen. Dan werd ze immers automatisch hetero.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.