Het is vandaag ook al twintig jaar geleden dat de Italiaans-Amerikaanse crooner Perry (eigenlijk Pierino) Como is gestorven. In de jaren vijftig, toen hij reusachtig populair was, moest ik (ondanks mijn jeugdige leeftijd waardoor ik nog in het ongewisse was over de rock’n’roll-revolutie) niet erg veel van hem hebben (uitgezonderd misschien “Magic moments”), maar dat is ondertussen gewijzigd. Dat is begonnen in 1973 toen hij zijn laatste hit had met “And I love you so” van Don McLean. Ik vond dat zeer aangrijpend gezongen door “zo’n oude man”. Zoals men kan uitrekenen, was Perry Como toen 61 jaar, tien jaar jonger dan ik nu ben!

Perry Como werd “de zingende haarkapper” genoemd, want hoewel hij altijd al graag zong, was zijn grootste wens toch om kapper te worden. Na het behalen van zijn middelbareschooldiploma opende hij dan ook een kapperswinkel. Om meteen maar alle insinuaties over kappers voor te zijn, trouwde hij in 1933 met zijn jeugdliefde, Roselle Belline. Ze bleven getrouwd tot zij overleed.
Como ging dat jaar ook zingen bij de band van Freddy Carlone in Ohio. Drie jaar later werkte hij bij Ted Weems’ Orchestra waarmee hij ook voor het eerst platen opnam. Het eerste nummer heette “You Can’t Pull the Wool over My Eyes” en werd opgenomen bij Decca Records.
Toen Weems in 1942 zijn band ophief ging Como naar CBS, waar hij gedurende enkele jaren zonder veel succes voor bleef opnemen. Rond deze tijd had de voormalige kapper besloten terug te keren naar Canonsburg, zijn familie en zijn kapperswinkel. Juist toen hij op het punt stond zijn zangcarrière er definitief aan te geven, haalden twee producers van NBC hem over voor de NBC Supper Club te gaan optreden. Hierna oogstte hij meer en meer succes in theaters en nachtclubs. In 1943 tekende hij een exclusief contract met RCA Victor, en bleef bijna 50 jaar bij dat bedrijf.
In 1945 nam hij de pop-ballade “Till the End of Time” op, een lied gebaseerd op Chopins Polonaise in As, en dat bleek het begin van een zeer succesvolle carrière te zijn. In een lijst van Joel Whitburn staan nog dertien andere nummers die de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten gehaald hebben:
Prisoner Of Love (1946)
Surrender (1946)
Chi-Baba, Chi-Baba (1947)
A – You’re Adorable (1949)
Some Enchanted Evening (1949)
Hoop-De-Doo (1950)
If (1951)
Don’t Let The Stars Get In Your Eyes (1952)
No Other Love (1953)
Wanted (1954)
Hot Diggity (1956)
Round And Round (1957)
Catch A Falling Star (1958)
(Wikipedia)

Een gedachte over “Perry Como (1912-2001)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.