Het boek The Essex Serpent van de Britse Sarah Perry is ook vertaald als ‘Het monster van Essex’.

Het is een historische roman die zich afspeelt aan het einde van de 19de eeuw, eerst in Londen en dan vooral in Essex aan de kust. De auteur voert een resem personages ten tonele waarvan de belangrijkste Cora Seaborne en William Ransome zijn. Aan het begin van het boek wordt Cora weduwe, alhoewel ze vermoedelijk vrij jong is. Met haar (autistische) zoon Francis en de gouvernante Martha vestigt ze zich in Essex, eerst in Colchester daarna in Aldwinter aan de monding van Blackwater. Ze maakt er kennis met de dominee William Ransome en zijn gezin. Cora is geïnteresseerd in wetenschap, vooral in het vinden van fossielen en dergelijke. In Aldwinter en omgeving leeft er de overtuiging dat er een monster schuilt in de monding van de rivier. Alles wat misgaat in het dorp wordt aan dit wezen toegeschreven. Cora raakt erg geïnteresseerd, in de hoop dat zij een prehistorisch wezen zou kunnen ontdekken. De dominee verzet zich met alle kracht tegen wat hij bijgeloof noemt. Cora en William ondervinden een wederzijdse aantrekking…

Daarnaast zijn er erg interessante en kleurrijke nevenpersonages zoals Martha die uit een volks milieu komt en die een socialistische overtuiging heeft. Zij probeert steun te krijgen bij Spencer voor een project van nieuwe huizen voor armen in Londen. Spencer is een rijk man en chirurg, bevriend met dokter en chirurg Luke Garreth die de echtgenoot van Cora verzorgde. Samen met nog een reeks personages biedt dit boek een fresco van de samenleving in het VK aan het einde van die eeuw.

Dit boek is vlot leesbaar en sfeervol geschreven. Ik was wel een beetje teleurgesteld omdat ik meer verwachtte van de gesprekken tussen de ‘wetenschappelijke’ Cora en de gelovige dominee in een post-Darwintijdperk. In de plaats hiervan komt er wel een liefdesverhaal tegen de achtergrond van de dreiging van het monster.

Fons Mariën, 29/01/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.