Het zal morgen al tien jaar geleden dat de Vlaamse acteur Raf Troch is overleden. Rafke heeft destijds bij mij in de klas gezeten (als leerling) en rond de tijd van zijn overlijden (tien jaar geleden dus) zette ik toevallig een bijdrage over hem op mijn blog. Ik vroeg mij meer bepaald af wat er van hem was geworden, want ik had de laatste jaren nog maar weinig van hem gehoord. Ik merkte dat die bijdrage meteen erg hoog scoorde bij de lezers van mijn blog en ik begreep er niets van. Tot iemand mij het vreselijke nieuws over de dood van Raf meldde (zie bij de reacties op het artikel). En nu is dat allemaal dus ook alweer tien jaar geleden…

Helaas heb ikzelf nooit mijn oudleerling Raf Troch geïnterviewd die zijn “nearest claim to fame” had toen hij in 1984 het jeugdprogramma “Zeppelin” presenteerde op de BRT. Ik heb wel een lang interview bewaard van een zekere P.V. in mijn “lijfblad” De Voorpost. Helaas doet de scan een beetje moeilijk bij de dicht opeen gedrukte kolommen van het blad. Ik zou dat wel kunnen oplossen door de kolommen los te knippen, maar bij nader toezien is het niet echt een schitterend interview (sorry, P.V., whoever you are), zodat ik mij de moeite ga besparen. Ik heb er wel uit geleerd dat Raf geboren is in Dendermonde in 1960 en dat hij op achtjarige leeftijd in Sint-Niklaas is komen wonen. Na zijn studies aan het atheneum (waar hij dus in mijn klas zat) is hij naar Studio Herman Teirlinck gegaan en nog terwijl hij daar studeerde, kreeg hij de rol van de oudere broer van De Witte aangeboden in de gelijknamige film van Robbe de Hert. De toekomst zag er dus veel belovend voor de sympathieke Raf, maar buiten het fameuze Sepke waarover ik het in het begin had, heb ik er toch niet zo heel veel meer over vernomen.

Ik heb hem nog weten voordragen op de Nacht van de Wase Dichters (maar dit was vóór “De Witte”) en verder heb ik hem o.a. gezien in de vrije productie “Sidi Bel Abbes” (op bovenstaande foto links; op de voorgrond Ben van Ostade). Daarna zag ik hem ook nog in “Don Juan” (onderstaande foto), “Mierenzeik” en “Rijksdag” in Arca.

19 raf troch en rik hancké

Referentie
P.V., Sint-Niklazenaar Raph Troch, filmartiest in “De Witte van Zichem”, De Voorpost, 11 april 1980

8 gedachtes over “Rafael Troch (1960-2011)

 1. Rafael Troch verhuisde in 1990 naar Nederland waar hij een veelgevraagd en gewaardeerd acteur was. Hij speelde verscheidene voorstellingen bij de grote gezelschappen Toneelgroep Amsterdam en het Zuidelijk Toneel. Verder speelde hij bij de Mug met de Gouden Tand, Firma Rieks Swarte, onder verschillende regisseurs bij Toneelschuurproducties, Fact en festival aan de werf en gezelschap 3ons. Dit is een ingekort overzicht. Rafael moest helaas 6 jaar geleden stoppen met spelen vanwege een slopende ziekte. Zijn laatste, onvoltooide voorstelling is “Finn”, gebaseerd op James Joyces “Finnegans Wake” bij gezelschap 3 ons. Hiervan bestaat een geluidsopname.
  Rafael heeft veel (kinder) televisieprogramma’s van stem voorzien waaronder Papyrus en Teletubbies, als Tinky Winky (in België)
  Ernst Braches

  Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt voor deze belangrijke aanvulling.
   Als u in verbinding staat met Raf, gelieve hem dan mijn beste wensen voor een spoedig herstel over te maken.
   Ik hoop dat u me op de hoogte houdt van zijn gezondheidstoestand.
   Vriendelijke groeten,
   Ronny De Schepper

   Like

   1. Beste Ronny De Schepper,
    Het raakt me dat u op 18 januari informeert naar de gezondheidstoestand van Rafael Troch, volgens mij precies een week nadat hij overleden is. Zojuist had ik, een Nederlands journalist, een interview met Peter Dictus, zakelijk leider van Toneelgroep Drieons. Hij vertelde mij dat Rafael in de nieuwe productie van Drieons waarschijnlijk nog op dvd te zien zal zijn. Ook komt er een cd uit van de solovoorstelling Finn die Rafael voor Drieons zou spelen, maar die uiteindelijk niet door kon gaan vanwege zijn ziekte. Er is n.l. wel een geluidsopname van de complete tekst, gesproken door Raf Troch. Die komt op de cd Finn, de hoostelling. Als u details wilt weten kunt u het beste mailen naar info@drieons.nl
    Hopende u van dienst te zijn geweest ondanks het trieste onderwerp, een welgemeende groet, JACE van de Ven

    Geliked door 1 persoon

   2. Beste Jace,
    Onnodig te zeggen dat ik van de hand gods geslagen ben. Ik had al gemerkt dat mijn korte stukje door veel mensen werd bezocht en ik vroeg mij al af waaraan ik dit wel te danken had…
    Men zou kunnen zeggen dat ik iets “voorvoeld” had, maar ook dat is niet waar. Ik werk gewoon mijn nota’s af, chronologisch, en Raf was vorige week aan de beurt, zo simpel is het…
    Enfin, het enige positieve aan heel deze zaak is dat hij in Nederland blijkbaar veel bekender is dan in zijn eigen land. Ik ben geneigd te zeggen: “en daar ben ik heel blij om”, maar dat is niet helemaal waar natuurlijk. Ik wou dat hij ook hier wat meer bekend was geweest.
    Toch hartelijk bedankt om mij op de hoogte te hebben gebracht.

    Like

 2. Dag lieve buurman,

  het was altijd weer leuk elkaar weer stiekem tegen te komen in de koekoek. Gays weten wel waar dat is in Amsterdam. Ik mis je bakje koffie nu al. We hebben veel gelachen over onze huurbazen,door jou nog patroon genoemd, stuk voor stuk stel oplichters.

  Geliked door 1 persoon

 3. In 1984 of daaromtrent heb ik met Raf samengewerkt bij De Mannen van den Dam. Hij speelde in het door mij geregisseerde Gat in Kop van Wolfgang Deichsel. Het was een zeer aangename samenwerking, de geestige voorstelling werd zeer gesmaakt. Een theatermoment dat ik nooit zal vergeten is dat Raf in het open voordoek klom, tot helemaal boven in de kap, om uiting te geven aan een uitzonderlijke emotie. Wat ik me ook moeiteloos herinner, is zijn brede, open lach.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.