Het is vandaag veertig jaar geleden dat de Spaanse wielrenner Antonio Suarez is gestorven. Ik wilde daar een stukje over maken, aangezien ik in mijn jeugd een grote supporter was van het onafscheidelijke duo Antonio Suarez/Angelino Soler. Maar wat kon ik nog schrijven buiten wat ik reeds op de pagina van Soler over hem had geschreven?  Dat hij nog twee jaar deel had uitgemaakt van die vermaledijde Guardia di Franco-ploeg (en het daaruit voortvloeiende Licor 43)? Toch liever niet, daarom gaf ik er de voorkeur aan gewoon bovenstaande foto op de Wielersite te plaatsen. Maar dan bleek er een probleem te zijn: volgens de Wielersite reed Suarez in 1961 (het jaar van de reeks waaruit de foto kwam) voor EMI en enkel “van 4 tot 12 maart” voor Faema. Maar de foto was duidelijk genomen op een avondcriterium (tegelijk met de foto’s van Peter Post, Willi Trepp, Peet Oelibrandt, Jef Planckaert, Louis Proost en Rudi Altig). En een avondcriterium in maart? Dat zag ik niet zitten. Daarom haalde ik er specialist Jan De Smet bij. Hier is zijn antwoord…

Tja, de reeks is natuurlijk van voor mijn tijd hé (ik ben van 1959 en dus 2 jaar in 1961). De foto’s werden zeker buiten genomen op eenzelfde plaats (zie de straatbekleding). Het doet me denken aan de discussie op WA (http://www.wielerarchieven.be/forum/showthread.php?t=6090&highlight=toren&page=2 ) over de Velo Chewing Gum reeksen van 1965 waarbij de renners ook op dezelfde plek gefotografeerd werden en we tot de conclusie kwamen dat dat het criterium van Londerzeel moest zijn.
Ik zie hier ook kasseitjes en tramsporen. Ik dacht dus eerst ook weer aan Londerzeel (1960 of 1961). Op basis van Proost (die in 1960 voor Carpano reed) en de broek van Trepp (waar waarschijnlijk Gazzola op staat) kan besloten worden dat de foto’s van 1961 zijn.
Na enig opzoekwerk blijkt het echter niet Londerzeel te zijn maar Brasschaat (een naam die op WA in de zoektocht ook naar voren kwam).
Ik vond dan op 06/09/1961 het volgende in Het Belang van Limburg:
JEF PLANCKAERT DE BESTE TIJDRIJDER
Naast de herkansing van het wereldkampioenschap stond er ook een tijdrit op het programma van de Brasschaatse inrichters. En daarvoor hadden zij een zevental specialisten uitgenodigd. In deze koers over 45 kilometer toonde Jef Planckaert dat hij werkelijk over een daverende forme beschikt, want hij werd geen enkele keer bedreigd, door zijn nochtans gereputeerde tegenstanders. Van bij aanvang nam hij de leiding om stelselmatig zijn voorsprong te vergroten op alle andere deelnemers dank zij een waar stayersverzet. Hij won tenslotte met l’45” voorsprong op Louis Proost die de Belgische zege vervolledigde. Oellibrandt, de derde Belg werd ook derde, zodat het een afgetekende nederlaag werd voor de buitenlanders.
Voor de vijf af te leggen ronden was de startorde als volgt : Oellibrandt, Proost, Planckaert, Suarez, Post, Trepp en Altig.
In de eerste ronde leed Peter Post bandbreuk maar hij verloor slechts 15″.
DE UITSLAG
1) Jef Planckaert, de 45 km in lu.05’49″4/5
2) Louis Proost op l’45”
3) Piet Oellibrandt op 2’29”
4) Willy Trepp op 3’07”
5) Antonio Suarez op 3’23”
6) Peter Post op 3’53”
7) Rudi Altig op 4’20”
Dus onze zeven renners waren daar toevallig aanwezig. Meer moet het niet zijn denk ik.
Kijk ik dan naar de uitslag van de wedstrijd in Brasschaat zelf:
1) Aerenhouts, de 120 km. in 2u.58′
2) Verachtert op 10 cm.
3) Vlayen
4) Van Looveren
5) Desmet Oswald
6) Daems Emile
7) Rik Van Looy
8) Wim Van Est (Ned.)
9) ex-aequo : De Haan (Ned.), De Roo (Ned.), De Cabooter, Van Tongerloo, Zagers, Janssens Marcel, Wauters, Goossens, Luyten, Sorgeloos, Joosen, Mortiers, Hoevenaers, Hermans, Wout Wagtmans (Ned.) en Demulder
25) Fischerkeller (D.)
26) Rik Van Steenbergen
27) Graczyk (Fr.)
28) Cerami
29) Janssens Ludo
30) Steenvoorden (Ned.)
31) Joseph Groussard (Fr.)
32) Maliepaard (Ned.)
Simpson en Denoyette worden ook nog in het verslag vermeld.
In diezelfde reeks vind ik dan de volgende renners met ook een donkere achtergrond:
Aerenhouts (op de foto in HBvL staat hij wel met een Antwerp BC-trui, maar dat kan van een andere wedstrijd zijn, zeker als de wedstrijd ’s avonds werd gereden en de foto niet op tijd in de krant geraakte), Vlayen, Zagers, Marcel Janssens, Wouters, Goossens, Luyten, Hoevenaers, Hermans, Van Steenbergen, Graczyk, Cerami, Steenvoorden (staat op het prentje als P.van Est), Maliepaard (NK in 1961), Simpson en Denoyette. Deze foto’s werden waarschijnlijk ook daar genomen.
Daems, Decabooter, De Mulder en Groussard hebben een andere, zelfde, achtergrond. Mogelijks de plaats waar ze zich omkleedden.
Van Looy heeft ook een donkere achtergrond en werd waarschijnlijk gehuldigd voor zijn WK (Bern WK).
Blijft de vermelding dat Suarez maar van 4-12 maart voor Faema zou gereden hebben. Ik denk dat dit een kwakkel is. EMI en Faema waren gelieerd en misschien dat in een criterium niet zo nauw werd gekeken. Als ik de grondige studie van 1961 doe zal ik nog wel terugvinden waar Suarez voor Faema reed. (Jan De Smet)
Patrick Feyaerts reageerde daarop als volgt: “Jan, echt dit is een reuze kwakkel. Suarez lag onder contract met Faema, het is de EMI trui die een uitzondering is (Giro). Hij reed alvast de Vuelta voor Faema, net als Milaan-Sanremo. Je zal vooral moeten zoeken naar keren dat hij een EMI trui droeg.”
Maar op de Wielersite stond er dus wel onderstaande foto (blijkbaar dus uit de Giro), die mij op het verkeerde been zette:

13837128245133AntonioSuarez-Emi-1961

Een gedachte over “Antonio Suarez (1932-1981)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.