De conclusie die zich opdringt na het bekijken van het nieuwe stuk van Stekelbees, “De Zenuwshow”, is dat het té geslaagd is in zijn opzet. Inderdaad, dit is een stuk over stress en reken maar dat je tijdens de vertoning erg onder stress komt te staan. Zodanig zelfs dat we uitzonderlijk een optreden van Stekelbees moeten afraden voor kinderen jonger dan zes jaar. Voor andere kindertheaters was dit reeds de gewoonte, zodat je je op de duur gaat afvragen wie zich nog om onze peuters zal bekommeren…

Stress dus. Vieteske is een meisje van 13 dat op een dag stokoud wordt door toedoen van twee ontsnapte zenuwen (*). Dit tweetal raast inderdaad als een wervelstorm over het toneel iedereen de zenuwen op ’t lijf jagend, Vieteske en het publiek zonder onderscheid. Al geven de acteurs blijk van talent, al zitten er uitstekende vondsten in, toch heb ik de indruk dat de hand van een regisseur ontbreekt. Die had dan misschien ook gemerkt dat de muzikanten af en toe de dialogen overstemmen. Muziek die overigens, binnen de beperkingen, uitstekend was, het apotheosenummer is zelfs uiterst geschikt om op single te worden gezet.
Die beperkingen zijn voor kindertheaters helaas nog steeds heel groot. De recrutering b.v. Stekelbees zelf moet na Katrien De Vos nu ook Daan Hugaert missen, die directeur wordt van Theater Vertikaal. Nochtans is het werk van theaters als dat van Stekelbees erg belangrijk. Zoals iemand zei: Eva Bal, hoe goed haar producties ook mogen wezen, zij doet al die kleine steden en dorpen niet aan, de parochiezaaltjes of de pleintjes.
Vandaar dat wij nog altijd volop krediet geven aan dit theater ook al loopt het met de animatie die na de Zenuwshow volgt wel eens mis.

Ronny De Schepper

(*) Zoals Eddy Wally tegen Wendy Van Wanten zei in “Wally in Space”: “Wat een zenuwen!” En ja, ik weet het, het is ver gezocht als illustratie, maar als je zou weten hoe lang ik al naar een gepaste illustratie aan het zoeken ben…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.