In de periode vóór Fons Mariën op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom vissen wij er elke dag ééntje weer op…

Paolo Cognetti verhaalt in “De acht bergen” over de vriendschap tussen Pietro, een jongen uit Milaan, en Bruno, een jongen uit de bergen die voor de koeien zorgt. Pietro’s ouders wonen weliswaar in de stad, maar hebben een voorliefde voor de bergen waar ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Hun vakanties brengen ze in de bergen door, meer bepaald in een bergdorp van de Val d’Aosta. Pietro en Bruno worden goede vrienden, ook al zijn ze erg verschillend door hun milieu. Het boek vertelt over hun levenslange vriendschap, maar ook over de relatie tussen Pietro en zijn vader en moeder. Op een dag in zijn puberteit stopt Pietro met de bergwandelingen met zijn vader. Een grotere afstand ontstaat tussen hen. Later trekt Pietro naar Turijn en raakt hij het contact met Bruno een tijdlang kwijt. Wanneer Pietro’s vader schielijk overlijdt en hij aan zijn zoon een hutje in de bergen achterlaat, neemt Pietro de draad weer op en krijgt de oude vriendschap een nieuwe kans.

Dit boek gaat vooral over de relatie tussen mensen en de bergen, over onderlinge relaties ook, over liefde en dood.

‘De acht bergen’ is meesterlijk geschreven (voor zover je dat kunt beoordelen op basis van een vertaling) en is ook poëtisch en licht filosofisch. Ik kan de lectuur ervan aan iedereen aanbevelen.

Fons Mariën, 08/05/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.