De Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts viert vandaag haar zeventigste verjaardag. Ik heb een paar boeken van haar, maar ik heb er nog geen enkele van gelezen, dus voorlopig heb ik alleen nog maar een paar losse nota’s over haar.

De fameuze parafrase van Wittgensteins “Waarover je niet kan spreken, daarover moet je zwijgen” tot “Wat je niet kunt uitspreken, daar moet je over schrijven”, waarop Kristien Hemmerechts zo graag alludeert, zou van Elfriede Jelinek kunnen zijn, want dat staat p.206 van “De pianiste”.

Kristien Hemmerechts is gepromoveerd met een studie over Jean Rhys.

In 1997 sterft Herman de Coninck, terwijl hij met Hugo Claus de straten van Lissabon afschuimt. Claus wordt gelast het trieste nieuws door te bellen naar Kristien Hemmerechts, maar hij is daar echt niet goed in (Jan Decleir in Humo van 30/3/2004: “Hugo gaat nooit naar begrafenissen, maar hij zit in het café ertegenover”) en na afloop van het telefoongesprek heeft Hemmerechts nog steeds niet door dat haar man dood is…

Bart De Wever in Humo van 21 december 2010: “Een paar jaar terug was er een show in de Bourla met Kristien Hemmerechts: ze gingen eens teksten lezen van Nand Vercnocke en zo, om ze belachelijk te maken. Ik hoor Hemmerechts nog zeggen: ‘Als ik de teksten lees, kan ik dikwijls mijn lach niet inhouden.’ Maar dat is te gemakkelijk, hé? Als ik hààr teksten vandaag lees, kan ik mijn lach dikwijls niet inhouden. Laat staan als ik ze over vijftig jaar zou lezen.”

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Kristien Hemmerechts wordt zeventig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.