Het niveau van de BRT wedstrijd 1990 was zo hoog dat details uiteindelijk een beslissende rol gingen spelen. Was immers de Hongaarse sopraan Zsuzsanna Bazsinska, de landgenote van winnares Andrea Ulbricht, ook niet fantastisch als Giselda uit “I Lombardi”? Terecht kreeg zij de grote prijs van het Gemeentekrediet. Het spreekt dan ook vanzelf dat het duet van dit Hongaarse duo uit “Norma” van Bellini eveneens van uitstekende kwaliteit was.

De Hongaarse mezzosopraan Andrea Ulbricht (foto LinkedIn) werd geboren in Budapest in 1964 en is een leerlinge van Eva Andor. Tijdens de belcantowedstrijd van de BRT in 1990 zong ze de populaire eindaria uit “La Cenerentola” (met veel coloratuur voor een mezzo). Ze zong ook nog Adalgisa en won de hoofdprijs van de VLOS met haar aria van Sappho (Gounod). Bij dergelijke wedstrijden is het haast onvermijdelijk dat bijna uitsluitend uit het populaire opera-repertoire wordt geput (grosso modo van Mozart tot Puccini). Ik had zelfs de indruk dat de winnares van de hoofdprijs van de VLOS haar uitverkiezing mede te danken had aan de keuze van haar aria. “Sappho” van Charles Gounod is inderdaad een herontdekking waard. Daarmee wil ik zeker niet de bekroning van Ulbricht in twijfel trekken. Integendeel, haar vertolking had een ingehouden spanning die onze nekhaartjes deed rechtkomen. Maar het niveau was dit jaar zo hoog dat dergelijke details uiteindelijk een beslissende rol kunnen gaan spelen. Ze was ook te horen in Jonge zangers op weg naar het concertpodium, 1991.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.