In april heb ik, net als de meeste mensen waarschijnlijk, naar “De premier” gekeken, de film van Erik Van Looy uit 2016, op VT4. Ondanks alle grapjes in “De slimste mens” bewijst Erik Van Looy hier nogmaals dat hij wel degelijk kan filmen, maar toch heb ik er uiteindelijk de voorkeur aan gegeven de nadruk te leggen op hoofdvertolker Koen De Bouw, die schittert in de titelrol. Het scenario van Carl Joos en Erik Van Looy vereist immers toch wel veel “suspension of disbelief” en het is mede dankzij de vertolking van De Bouw dat dit aannemelijk wordt gemaakt.

Hoe ziet dit scenario er immers uit? De Belgische eerste minister (Koen De Bouw) is op weg naar een belangrijke vergadering, wanneer hij door een gewapende bende o.l.v. Dirk Roofthooft wordt ontvoerd. Hij verneemt van de gijzelnemers dat niet alleen hij en zijn medewerkster (Charlotte Vandermeersch), maar ook zijn vrouw (Tine Reymer) en kinderen gevangen worden gehouden. De premier krijgt zijn gezin enkel terug, indien hij later die dag de Amerikaanse president (Saskia Reeves), die op staatsbezoek is in België, vermoordt.
Terwijl de Amerikaanse president overduidelijk op Hillary Clinton is gebaseerd (al heeft die het uiteindelijk nooit gehaald), dan is het niet zo evident op wie het personage van De Bouw teruggaat. Misschien komt Yves Leterme, die als adviseur met het scenario van de film meehielp, nog het meest in aanmerking.
Koen De Bouw studeerde theater aan de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen. Direct na het beëindigen van zijn studies maakte hij zijn filmdebuut. Daarna vertolkte hij de hoofdrol in meer dan dertig Vlaamse en internationale films alsook in talloze televisieseries die diverse internationale prijzen in de wacht sleepten. De Bouw heeft sinds lange tijd een geprefereerde samenwerking met bekende Vlaamse regisseurs als Jan Verheyen en Erik Van Looy. Met Jan Verheyen maakte hij onder andere “Vermist” (2007), “Dossier K” (2009), “Het Vonnis” (2013) en “Het tweede Gelaat” (2017). Onder leiding van Erik Van Looy speelde hij de hoofdrol in “De Zaak Alzheimer” (2003), “Loft” (2008) en “De Premier” (2016). Samen met Matt Bomer en Kelsey Grammar speelt Koen De Bouw in de Amerikaanse Amazon-serie “The Last Tycoon” (2016), een creatie van Billy Ray. Op televisie was De Bouw ook te zien als de enigmatische Jasper Teerlinck in de serie “Professor T” (2015), die drie seizoenen op Eén heeft gelopen, met remakes in Frankrijk en Duitsland. In 2019 werd hij getypecast als psychiater in “Grenslanders”, een reeks die inpikte op het succes van “Eigen Kweek” (met name door de nadruk te leggen op het West-Vlaams). Deze keer was het echter niet komisch bedoeld, maar integendeel als thriller. Het deed echter eerder denken aan een jeugdfeuilleton van de BRT in de jaren zestig: de Lorredraaiers! de Admiraal! Kapitein Zeppos! (Wikipedia)

Een gedachte over “Koen De Bouw wordt 55…

  1. De film is in zijn geheel het bekijken meer dan waard. Al blijf ik met de vraag zitten: hoe kan een kabinetchef verdwijnen zonder dat iemand daar aandacht aan schenkt? Dit stukje had beter uitgewerkt kunnen worden. Hopelijk toch in de Amerikaanse remake, indien Van looy nog aast op een oscar. :-)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.