Het heeft lang geduurd vooraleer het zesdagencircus uit de Verenigde Staten naar Canada is overgewaaid, maar in 1929 is het dan toch zo ver. De overwinning zal uiteindelijk – zoals verwacht – naar een Amerikaan gaan, Willy COBURN (*), maar die is dan wel gekoppeld aan Maurice DECLERCK uit Ardooie (bovenstaande foto).

17 PEDEN William Torchy in 1933

Het koppel verzamelt weliswaar “slechts” 244 punten, maar kan uiteindelijk toch met een ronde voorsprong zegevieren op een andere Amerikaan, Bill “King” Coles, die aan een Canadees werd gekoppeld, William “Torchy” Peden (foto hiernaast).
Deze roodharige reus die een jaar eerder nog had deelgenomen aan de wegkoers van de Olympische Spelen van Amsterdam (waarin hij slechts 63ste was geworden) zou van dan af haast uitsluitend op het zesdaagsewerk overschakelen, meestal samen met zijn jongere broer Douglas. Hij zou uiteindelijk 38 zesdaagsen winnen in de gouden tijd van de zesdaagsen in de USA en Canada. Er moest dertig jaar gewacht worden op Rik Van Steenbergen om hem als Koning van de Zesdaagsen te onttronen.
Dit duo behaalde 757 punten, maar moest dus een ronde incasseren, net als het derde koppel, de Amerikanen Earl Best en Alfred Crossley met 747 punten. Ook de koppels op de vierde, vijfde en zesde plaats (resp. de Italianen Luigi Benezatto en Armido Rizzetto, de Belg Marcel Boogmans gekoppeld aan de Canadees Reginald Fielding en de Amerikanen Jack Costello en Sammy Gastman behaalden meer punten dan de winnaars maar keken eveneens tegen een verliesronde aan. Zevende werd dan René Boogmans, net als zijn oudere broer aan een thuisrijder gekoppeld: Henri Lepage, op drie ronden.

Ronny De Schepper

(*) Het zal voor Coburn, die al vanaf 1913 zesdaagsen op zijn naam had geschreven (drie in totaal, telkens in zijn vaderland), zijn laatste zege worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.