Het is vandaag 115 jaar geleden dat de Amerikaanse schrijfster Kate Chopin is overleden…

46 Kate_Chopin

Kate Chopin werd geboren als Katherine O’Flaherty in St.Louis (Missouri). Ze was van Ierse (vader) en Frans-Canadese (moeder) komaf en huwde op haar negentiende met Oscar Chopin uit Louisiana. Ze vestigde zich met haar echtgenoot in New Orleans en runde daar een katoenplantage. Toen haar man in 1882 stierf keerde Chopin met haar zes kinderen terug naar St.Louis en begon te schrijven.
In 1899 schreef ze de roman “De ontnuchtering” (“The awakening”) over een vrouw (Edna Pontellier) die seksuele bevrediging zoekt buiten haar huwelijk. Het boek maakt evenveel ophef als “Madame Bovary”. Het maakte zijn titel echter waar: Chopin, die tot dan toe populaire romannetjes schreef, kwam tot de ontnuchterende constatatie dat ze vanaf nu geboycot werd (ondanks het feit dat het boek eindigt met de zelfmoord van het hoofdpersonage).
Toch was die roman geen totale ommezwaai, want ook in haar realistische korte streekverhalen is de invloed van Guy de Maupassant te bespeuren. Mede daarom wordt ze door de feministische stroming binnen de literatuurkritiek beschouwd als een belangrijke representant van de school van Amerikaanse realisten rond de eeuwwisseling en de literatuur over geëmancipeerde vrouwen.

Gezien haar woonplaats spelen vele verhalen zich af in Louisiana,meer bepaald in Natchitoches, zo b.v. de bundels Bayou Folk (1894) en A Night In Acadie (1897) en de verhalen At the Cadian Ball (1892) en Beyond the Bayou (1891).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.