Vandaag is het 55 jaar geleden dat “Where did our love go” van The Supremes op nummer één stond in de Amerikaanse hitparade van Billboard.

Gewoonlijk is het eerste nummer waarmee een groep of een zanger(es) scoort, ook sowieso het eerste nummer dat werd uitgebracht, maar dat was in het geval van The Supremes zeker niet het geval.

The Supremes begonnen rond 1959 als een dameskwartet onder de naam The Primettes, met Florence Ballard (tevens de oprichter), Mary Wilson, Betty McGlown en Diana Ross. Zij waren alle vier opgegroeid in de Brewster-Douglass Housing Projects, een groot flatcomplex in het oosten van Detroit. The Primettes waren een zustergroep van The Primes, waarin de latere Temptations Eddie Kendricks en Paul Williams zaten.

Tijdens deze periode zongen de dames meestal in clubs en op talentenjachten. Diana Ross vroeg aan haar vroegere buurjongen Smokey Robinson of ze auditie mochten doen bij de snel opkomende platenmaatschappij Motown Records. De eigenaar Berry Gordy vond dat de dames te jong waren en eerst hun school moesten afmaken. Kort daarna namen ze voor Lu Pine Records het nummer Tears of Sorrow op, dat flopte.

Betty McGlown verliet de groep in 1960 en werd vervangen door Barbara Martin. De dames waren elke dag na school bij de Motownstudio te vinden. Uiteindelijk liet Berry Gordy hen achtergrond zingen en handklappen voor artiesten als Marvin Gaye en Mary Wells. In januari 1961 kregen ze eindelijk een contract aangeboden, op voorwaarde dat ze hun naam veranderden. Oprichtster Florence Ballard koos voor “The Supremes”. Tussen 1961 en 1963 namen The Supremes enkele nummers op. Geen van deze nummers haalde de Top-40 en in 1962 verliet Barbara Martin de groep om een gezin te stichten. De groep ging als trio verder.

Na zeven nummers die geen succes werden, namen The Supremes eind 1963 voor het eerst een song op die de Billboard Hot 100 bereikte. When the Lovelight Starts Shining Through His Eyes kwam op nummer 23. Het was het begin van een lange reeks van hits. In 1964 werd The Supremes gevraagd of ze het nummer Where did our love go wilden opnemen, dat geweigerd was door Motowns topdamesgroep The Marvelettes. Eerst wilden The Supremes geen afdankertje van een andere groep overnemen, maar de schrijvers van het lied, Brian HollandLamont Dozier en Eddie Holland, haalden hen over. Inmiddels was Diana Ross gekozen om leadzangeres te worden. Florence Ballard en Mary Wilson werden achtergrondzangeressen.

Doordat het nummer eigenlijk voor Gladys Horton van The Marvelettes, was geschreven, was de toonhoogte voor Diana Ross aan de lage kant. Motowndirecteur Berry Gordy vond echter dat het nummer wel potentie had en daarom werd er niets meer aan veranderd.

Centraal in de ritmesectie staan voetstappen, geproduceerd door Mike Valvano. Het bleek succes te hebben en die gimmick werd daarom ook gebruikt op de latere nummer 1-hits, Baby love en Come see about me.

Tijdens een muziektour schoot het nummer naar de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100. Meer succes volgde en ze behaalden met hun vier volgende songs opnieuw de nummer 1-positie. Net als The Beatles blikten The Supremes ook een Duitstalige versie van hun nummer in voor de Duitse markt. (Wikipedia)

En natuurlijk wil u het nummer ook nog een keer beluisteren. Hier komt het (helaas voorafgegaan door een irritante publiciteit): https://www.youtube.com/watch?v=qTBmgAOO0Nw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.