Het is alweer vijftien jaar geleden dat we in Knokke-Heist afscheid moesten nemen van zanger en kunstschilder Guido Wolfaert. Hij is amper 58 jaar geworden. Guido zal vooral blijven leven als lid van de Gentse popgroep The New Inspiration. Hij was met name de leadzanger op de hits “Rainbow, I love you” en “Judy please”.

In 1963 was er nog geen sprake van The New Inspiration, wel van The Black Fellows, een dansband die het in het Gentse club-circuit uitstekend deed. Politiebrigadier Walter Hellebuyck was toen hun impressario (*). „Iedere groep had zijn territorium“, herinnert zanger Danny Sinclair zich in een interview met De Gentenaar uit 1986. „Voor ons was dat de TF-Club, de zaal die later Theater Arena werd. We speelden gewoon voor de lol. We kwamen zelfs met de brommer naar de optredens. Toch trokken we tot 2.000 man per avond“.
Na drie jaar werd de groep omgedoopt tot New Inspiration. Een en ander had te maken met Jacques Verdonck, de nieuwe manager van de groep. „Wat de zakelijke kant betreft wist hij van wanten“, vertelt Danny Sinclair. „Hij zorgde er meteen voor dat we als begeleiders konden fungeren voor de grote namen die in België kwamen optreden, zoals Dave Berry of Engelbert Humperdinck. Vóór we het goed en wel beseften zaten we in de opnamestudio“.
Het succes was overweldigend: de debuutsingle “I Got A Feeling” was één van de favoriete platen bij Radio Caroline en ook latere opnames als „You Made A Fool Of Me”, „I See No Reason Why”, „Mister Moody” en “Happy Charly Madman” werden hits. „Van een succesplaat verkocht je in die tijd ongeveer 35.000 stuks“, zegt Sinclair. “Verdonck stuurde ons naar Engeland voor opnames. Enkele van onze songs verschenen zelfs op het Apple-label van The Beatles. In de Apple-kantoren liepen we John Lennon tegen het lijf. De wandelende bontmantel naast hem was Yoko Ono“.
Jacques Verdonck was behalve een knap zakenman echter ook een bijzonder lastig individu, aldus Danny (nog steeds in De Gentenaar) „Niemand in de groep hield het lang met hem vol. Op de duur waren er zo veel personeelswisselingen dat ieder optreden een première was. De concerten werden minder goed, het publiek pikte dat niet en de groep ging naar de haaien. In 1970 was ik de enige overlevende“.
Jacques Verdonck zette kort daarop echter een nieuwe New Inspiration op. Danny Sinclair werd als solo-artiest gelanceerd. „Die solo-carrière werd echter elegant gekelderd“, zegt de zanger. „Er werd een enorm budget voor de opnames uitgetrokken, maar als puntje bij paaltje kwam lag de plaat niet eens op tijd in de winkel“.

Guido Wolfaert en Eddy Vanderlinden waren de spilfiguren van de tweede New Inspiration-bezetting. „We hadden het voordeel dat we al een naam hadden vóór we startten“, vertelt Vanderlinden eveneens aan De Gentenaar. “Van dansavonden, van vijf uur was geen sprake meer, we werden meteen als attractie uitgespeeld. Afgezien daarvan herhaalde de geschiedenis zich. Met o.a. „Rainbow I Love You” en „Judy Please” scoorden we vrij snel hits, maar na anderhalf jaar volgden de muzikanten elkaar in spoedtempo op. Zo doken ex-Black Fellows Gus Roan en Marc Malyster opnieuw op en ook bekende figuren als Jess & James en Danny Lademacher maakten enkele weken deel uit van de groep. Als we voor de Nacht van De Gentenaar iedereen opriepen die ooit bij The New Inspiration actief was stond er zeker een big band op het podium“.
In 1972 hield de groep het definitief voor bekeken. Van de leden die bij het reünie-concert van de partij zijn, bleven enkelen de showbusiness trouw. Danny Sinclair werkte een tijd samen met Gaston & Leo, belandde daarna in de big band- en musical-wereld en werd een gewaardeerd medewerker van het Gents Volkstheater en Theater Arena. In Arena verzeilde overigens ook Walter Hellebuyck, die daar zijn vzw Matobes (Mariakerkse Toneel Bezoekers) stichtte.
Anderen haakten volledig af: Daniel Provo heeft in tien jaar geen gitaar meer gespeeld, bassist Gilbert Remue heeft zich voor de reünie een nieuw instrument aangeschaft en Guido Wolfaert beschouwt muziek meer als een hobby ter afwisseling van zijn grote passie de schilderkunst. Ze blijven echter wel legendarische figuren die je op 14 november (1986) in het Gentse Casino nog eens aan het werk kunt zien. (**)
Jacques Verdonck heeft zich na The New Inspiration o.m. met The Fathers Brown en Montevideo bezig gehouden. Ook moet er ook een gitarist genaamd Yves De Vriendt ooit deel hebben uitgemaakt van The New Inspiration, want dat stond toch op zijn C.V. toen hij bij Sham­poo ging spelen.
Danny Sinclair zit op dit moment (***), net zoals die andere vedette uit de jaren zestig, Nancy Dee, bij de Svelta’s Big Band van Wetteren o.l.v. Freddy Couché. Nancy Dee (****) heeft net een tournee door Ja­pan achter de rug en is nu in de Gentse kroegen te horen begeleid door mensen als Tars Lootens, Philippe Venneman (die ze nog kent van bij Freddy Couché), Marc Van Garsse en Jean-Luc Van Lommel. Er was toen sprake van een jazz-elpee, maar volgens mij is die er nooit gekomen, althans niet in die samenstelling. Haar vier begeleiders zijn daarna wel doorgegaan als Jazz Circle en hebben onder die benaming wél een elpee uitgebracht.

Ronny De Schepper

(*) De brigadier in spe haalde toen ook de Ike & Tina Turner Revue naar Zelzate!
(**) Ik heb de exacte referentie voor het interview helaas niet bijgehouden, maar ik kan nog wel zien dat het is afgenomen door DVJ en volgens mij is dat Jan De Vos van die andere legendarische Gentse groep The Machines.
(***) Dat was eind jaren zeventig. De laatste keer dat ik Danny Sinclair heb weten optreden was op de jaarlijkse Seleskest-feesten. Dat was bijna letterlijk “staande op een bak bier”. Ik had met hem te doen, want de man is nog altijd goed bij stem en verdient beter. Net als wij allemaal van die generatie heeft Danny uiteraard zijn leeftijd niet mee, dus een grote come-back zal er wel niet inzitten, maar af en toe nog eens “You made a fool of me” of “Rainbow” zingen op een nostalgische avond, begeleid door goede muzikanten zoals b.v. die van De Laatste Show, dat zou toch moeten kunnen, vind ik.
(****) Nancy Dee heeft wel een singeltje uitgebracht met het discogroepje Benelux. Als ik me niet vergis, speelt Jef De Visscher gitaar op de single.

30 gedachtes over “Guido Wolfaert (1950-2008)

 1. Dit is allemaal mooi om te lezen , pure nostalgie als je weet wie the New Inspiration wel waren met Danny Sinclair als zanger die nog steeds super is!
  Die man wil ik ooit nog eens zien optreden en horen zingen !
  Jammer dat Guido Wolfaert niet meer is , overleden op 6 juni 2008 op een veel te jonge leeftijd van 58 jaar .

  Geliked door 1 persoon

  1. Jammer van Guido Wolfaert. Zijn dood heeft blijkbaar niet veel weerklank gevonden in de media, tenzij ik er zelf over gelezen heb natuurlijk.
   Wat Danny Sinclair betreft, ik ben het volledig met u eens. Ik doe op mijn blog (zie hier) een oproep aan Helmut Lotti om de man uit de vergetelheid te halen.

   Like

 2. Een van de beste Belgische groepen die ook bekend waren in het zuiden van Nederland. Vraag mij wel af of ze ooit in Nederland hebben opgetreden. Men had in die tijd ook nog Jess & James, Pebbles, Pendulum en natuurlijk Wallace Collection. De single Rainbow heb ik nog.

  Geliked door 1 persoon

  1. In de UK worden de oude rocklegenden en pioniers blijvend herdacht en gehuldigd. Aan het beeld van fifties-sixties rocker Billy Fury in Liverpools Albert Docks liggen nog dagelijks verse bloemen. Guido,een der Belgische pioniers stierf en de mini artikels in de pers waren op één hand te tellen…Geen bloemen,noch kransen,alleen hier en daar wat minuscule lettertjes over zijn reis naar de rainbow.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben geboren in 56, heb ze allemaal gekend. Ik was toen een kind van 13 jaar, maar die gasten van 18 en ouder hadden tenminste nog respect voor jonger of ouder!. Het was de tijd van woodstock, ccr, joplin.hendriks, the hollies enz. sorry maar ik maak veel fouten,toch heb ik veel heimwee naar deze tijden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Sur quels singles Marc Malyster (futur Wallace) a t-il joué?. Un dont je suis sûr, c’est Rainbow (I love you). Thinking about the good times, Hitchin’ a ride, My world’s beginning, Happy Charly Madman??? Le chanteur Ricky Gordon qui reprend un vieux tube signé Lincoln Chase “Such a night” : est-ce Marc?
  Dank U wel. Stephan Koenig (Wallace Collection and ultra-connexion/FACEBOOK)

  Geliked door 1 persoon

 5. thanks a lot for the reply…i see from some research on the internet that guido was singing with the group “monte moro”…so Wonder if it is possible that the songs were recording before (i see 1974 for i guess , and 75 for alison ans sunday)…or maybe an other singer ? lester and denwood was a part of new inspiration ?? So difficult to got information….Best

  Geliked door 1 persoon

 6. Moet ik eens bekijken, maar ik vermoed dat die gasten hier wel een en ander door elkaar halen. Titels als Happy Charly Madman horen al zeker niet thuis bij de tweede NI-versie.
  Lester en Denwood, zou mij ook sterk verbazen.
  Ik heb even snel gekeken naar het singletje Allison op Discogs (Philips), (helaas geen foto)> De A-kant werd opgenomen in Londen en de B-kant bij Start (de wafelenbakker), waar ook denk ik toch Ricky Gordon, kan gezeten hebben, dus wie weet is er daar toch een connectie.
  Voor het overige staat in jouw artikel de meeste info.
  Overigens de platen die in Engeland gedraaid werden, daar was goed geld voor betaald. Dat was daar overigens een gewone zaak. En ook Epstein heeft naar het schijnt betaald, om Love me Do op Radio Luxemburg te krijgen.

  Medicine Man uit 1973 is wel nog van de hand van Wolfaert.
  En aangezien I Guess ook uit 1973 dateert, zal dat vermoedelijk ook Wolfaert zijn.
  Van Horse heb ik nog nooit gehoord, tenzij men dit bedoelt

  Dat lijkt mij zeker de ijle stem van Wolfaert.

  Ook op Youtube bij de slechte opname van Morning Dew lees ik

  Morning dew gezongen door Guido Wolfaert en 2de stem is J Clement. gearrangeerd door Marc Malyster, tekst J Clement en muziek H Dekker..

  Overigens ben ik altijd een fan geweest van de “echte” New Inspiration, en vond ik vooral de stem van de tweede versie “maar niks”….. tja als je jong bent….

  Wat betreft de commentaren dat men hier nogal snel zijn helden vergeet, klopt dat natuurlijk. In tegenstelling tot de UK, waar dj’s doorgroeiden op de radio van b.v. BBC1 naar 2 en er een carrière lang bleven, of zelfs nog zijn, zit ons radiolandschap bezaaid met jong grut, dat van niets weet. Tweede reden is dat er op een gegeven ogenblik een omslag is gebeurd op de radio van vinyl naar CD, en alles wat toen, en ook nu niet op CD of god nog aan toe op de Prehistorie-cd’s staat is verloren, inclusief de zangers, bands enz… die er bij hoorden.
  Lokaal wordt soms nog eens iets van vroeger herdacht, zoals recent in Aalst met William Souffreau, en ik kan u garanderen dat er heel vaak aan onze mouw wordt getrokken op dit ogenblik om met ons initiatief verder te gaan.
  De zanger van Isopoda is nu net met pensioen, en is samen met zijn broer, met enkele jongere familieleden er bij de band weer aan het opzetten. Half juni treden ze in Ninove voor het publiek.
  Alles is dus nog niet verloren…..
  Mvg,
  Eddy

  Geliked door 1 persoon

 7. Here is what i find about lester and denwood….Freddy demeyere and charle Dumoulin were in fact the duo behind the name ‘lester and denwood’….and the first single ,”america”, is from 1973…..in other way , i find that the new ispiration is actif until 1972 (but some singles were out in 1973,1974,1975…maybe recorded before 1972). So there is somewhere a logic about this…when i m searching a little more , i see that the 2 last singles (“alison/rock and Sally” , say to be from 1975 and “sunday/bram oliver) noted to be out in 1974 ….more again ,,’ alison’ is signed by ‘baza,benrom? and…Ch Dumoulin !!!,…musical arrangement to ‘charles blackwell’…. nothing about the b side , ‘ sunday’ is signed by ‘Dumoulin ,Demeyer , velt’…,the b side ‘bram oliver is same signed ….!!!….velt have writing and co writing many new inspiration songs….production is also charles blackwell…..talking about ‘i guess’ ,writing by ‘Demeyer,velt’,the b side ‘little Darling ,signed velt,d haese…,verdonck production (same as most of new inspiration songs)…
  so here my conclusion….

  i guess…1973 , penned Demeyer*/velt…b side little Darling penned velt ! d haese , production verdonck
  sunday….1974 , penned Dumoulin , Demeyer,velt…b side brame oliver ,penned Dumoulin,Demeyer ,Velt , production Blackwell
  Alison…..1975 , penned baza, benrom and ch Dumoulin , b side , no information , production Blackwell

  lester and denwood was in fact demeyere and Dumoulin

  so can we say that the last new inspiration singles was the biginning of ‘lester and denwood’ ?

  which one of them was singing by Guido wolfaert ? Probably not Alison…probably not also sunday …but maybe i guess but not sure too as he seem writing nothing in this song, and as we know that one ot the writer is Demeyer , singer in lester and denwood….probably he is the singer…In other way ,the voice in the song ‘come let s sing us halleluyah’ is so near that the one on ‘america’ from lester and denwood ,i Wonder it demeyer is also not singing on this new inspiration song! Can someone here have more information about this?
  Thanks to all

  Geliked door 1 persoon

  1. I’m trying to contact either Lester or Denwood (I don’t know which is which) by intermediate persons, but until now it’s in vain.

   By the way, Daniel, am I mistaken if I suppose that your mother tongue is French?

   Donc, si vous voulez vous pouvez très bien écrire en français…

   Like

 8. one more information…”velt” , who is co writing many songs for the new inspiration, is a pseudo for “jacques verdonck”, in the productie of most of the new inspiration nummer…and he is also co writing sogs for lester and denwood , as “angela” and “america”…and he is also in the production there…! So o many coïncidences….?

  Geliked door 1 persoon

 9. Merci Ronny ! oui , ma premiere langue est le francais, mais je ne me debrouille pas assez bien en neerlandais donc j ai prefere ecrire en anlais…plus universel que le francais je pense ! Meci beaucoup pour votre intervention.
  freddy deMeyere est decede il y a 2 ans deja…il est reste dans lester and denwood jusque 1977 et a ensuite ete remplace par un certain roland vanblaere…..ne reste plus que charles dumolin
  Je sais que ch dumolin faisait partie d un groupe ,un duo en fait,juste avant de fonder lester and denwood,ce duo s appelait ” Demsey & Dover”., la secode composante de ce duo etaitsylvain van holme,un ancien du wallace collection je pense….je sais aussi que tout comme velt , ch dumolin composait beaucoup a l epoque pour d autres artistes..
  merci encore pour votre initiative aupres de lester and denwood…j espere que cela permettra d eclaircir un peu tout cela…
  peut etre aussi que eddy vanderlinden sait qui chante quoi au sein de new inspiration vu que je pense que lui etait dans le groupe du debut a la fin ou presque…mais je ne sais pas si il est possible de le contacter
  encore un grand merci
  .

  Geliked door 1 persoon

 10. Bonjour…
  Voilà , je reviens ici avec un petit résumé apres mes diverses recherches concernat d éventuelles liaisons entre “the new inspiration” et “lester and denwood”.
  En fait , le debut de mes recherches avait été initié par l’apparence tres proches du morceau “come let s sing us halleluya” de “new inspiration” et “america” de lester and denwood.
  apres diverses recherches , j en suis arrivé a plusieurs conclusions
  1.la seconde mouture de “new inspiration” comprenait dans un premier temps eddy vanderlinden, guido wolfaert , gus roan et chris Bracke….et le producteur principal du groupe était Jacques verdonck…..dont le pseudo J.Velt apparaissait aussi sur la plupart des compositions du groupe! au regard des compositions des principaux succes du groupes , etaient en general cosignees wolfaert , roan , velt , jusqu a “medecine man” , et y compris. les 2 singles suivants etant cosignes velt /Demeyer (apparaissant pour la premiere fois) pour “i guess” ,1973 , velt/Dumoulin(apparaissant pour la premiere fois)/Demeyer pour “sunday” ,1974 , et le dernier ,”alison”,signé basa/ benzom/ dumolin , semblant enlever toute connection avec les anciens musiciens de” new inspiration”
  2.regardant la production discographique de “lester and denwood” , formé a l’origine de dumolin et demeyere , elle semble commencer en 1973 avec “america” , morceau cosigné mesdagh (un pseudo de dumolin) , demeyere et …velt !!!!! Par ailleur , le meme trio de compositeur apparait sur tous les gros succes de lester and denwood….ce qui semble bien confirmer une jonction entre les 2 formations
  3.le principal arrangeur musical de “new inspiration” est un certain blackwell…le meme que lester and denwood
  4.le meilleur etant pour la fin…la face b du dernier single supposé de “new inspiration ” est le titre “rocking Sally”….le titre de la face b du single “sunny summer morning” de lester and denwood est….”rocking Sally” !!!!!! soit le meme morceau apparemment….

  J en conclus donc qu il y a bien une connection entre les 2 formations et que la fin d un semble le debut de l’autre….mais je n ai toujours pas la reponse definitive a ma question….QUI chante sur “come let s sing us halleluja” , est ce bien Guido wolfaert ? QUI chante sur “i guess” ? peut etre encore wolfaert meme si il ne cosigne pas le titre….par contre pas sur ,”sunday” et “alison” …donc QUI chante sur ces 2 morceaux????

  Probablement une personne qui a fait partie ou qui était proche d une des 2 formations pourra seule m aider…jacque Verdonck , eddy Vanderlinden ,semblent le mieux informés il me semble…mais des musiciens comme Marc Malayster , D’haese ou l arrangeur musical Blackwell aussi probablement…
  Si quelqu un ici connait le moyen de les contacter , ce serait bien….
  Merci d’avance

  Geliked door 1 persoon

  1. Sylvain Vanholme et Charles Dumoulin sont tous les deux des amis à moi sur Facebook. Vous avez déjà essayé de les contacter de cette manière-là?

   Like

 11. Deze namiddag hoorde ik nogmaals de stem van Guido in het lied “Rainbow” op radio 2 en ik begon wat te mijmeren over Guido. Ik woonde als tiener jaren naast hem. Ik kende hem niet van de muziek aangezien ik nog in de savooien zat. Niettemin interesseerde ik mij in zijn zingen maar nog meer in zijn artiestenbestaan. Ik heb een kunstwerk van hem en van zijn geliefde Brigitte in mijn inkomhal hangen, beiden als thema “clown”. Die koester ik want het waren beide top-mensen: zeer lief, geduldig, goede gesprekspartners. Ik mis hen beiden.

  Geliked door 1 persoon

 12. Beste Ronny

  Bij deze heb ik veel geleerd over de groep. Daarnaast heb je een heel interessante site met heel veel achtergrond en duiding. Daar houd ik helemaal van.
  Bovendien heb ik het prachtig optreden van hun zanger Danny Sinclair gezien op zondag 23 juli 2017 n de Scala te Sint-Amandsberg. Bij deze deel ik het volgende met jou: https://www.youtube.com/watch?v=neq_Z60sXgg&list=PL3wRc209w6_wnVx97gS8p5JefS_qUnoDi

  Alvast bedankt voor alles.

  Met vriendelijke groet
  Catherine Boone

  Geliked door 1 persoon

 13. Kent iemand leden van de groep The Next Fashion ik vermoed dat ze uit het Gentse zijn, hun contact adres was in Gentbrugge. Ze hebben een single gemaakt rond 1970 nl. Know I now/Contact.
  Ook zoek ik de namen van de leden van The Black Sharks en The Atlantics later samen met Nancy (Dee) uit Gent
  Hopelijk kan iemand me nog verder helpen.

  Met vriendelijke groet
  Denis

  Geliked door 1 persoon

  1. Ben van het H.Hart St-Amandsberg geweest.Nancy Dee woonde toen in de H.Hartstraat en was verloofd met Guy Leveugle die drummer was van het beatorkest The Cràbers van de jongerengemmeenschap H.Hart.
   Waren ook lid zanger Francet wonende Gentstraat,basgitaar Goethals wonende Bijlokestaat ,sologitaar is de naam mij ontgaan en Guy woonde in de Klinkkouterstraat.
   Daar ik nu niet weet waar Guy Leveugle woont zou die wel iets weten van die andere groepen.
   Met Eddy Rupprich drummer van de New Inspiration ben ik naar de lagere school geweest op het H.Hart !

   Geliked door 1 persoon

 14. De jaren ’70. We woonden in de Ajuinlei nr4 in Gent. Linda op de 2de verdieping, Guido op de eerste verdieping en ik op het gelijkvloers. Heerlijke tijd…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.