Het is vandaag al 35 jaar geleden dat in Alicante (Spanje) de Vlaamse regisseur Kris Betz is overleden.

Hij was geboren te Lier in 1919, deed muziekstudies, en was een tijdlang werkzaam als acteur, o.m. bij KVS-Brussel en KNS-Antwerpen. Bij het begin van de Vlaamse Televisie was hij één van de eerste televisierecensenten. Hij was zelfs de allereerste Dwarskijker in Humo.
Daarna werkte hij voor de BRT, als realisator van lichte programma’s (o.m. ‘100.000 of niets’), en als regisseur van televisiespelen, o.m. van De wreker (1968), Het ministerie is beledigd (1960), De graaf van Luxemburg (1959) en Anne Marie naar Felix Timmermans, zijn laatste BRT-opdracht.
Als theaterregisseur werkte hij in alle grote theaters in Vlaanderen, zo deed hij b.v. vier regies in het NTG maar voornamelijk was hij actief in de Brusselse KVS, waar hij jarenlang zowat ‘huisregisseur’ was. Hoogtepunten in zijn regiecarrière waren o.m. De getatoeëerde Roos en Tramlijn Begeerte (beide van Tennessee Williams).
Kris Betz is weer zo’n typische pré-internet-figuur die precies daardoor totaal ten onrechte uit de boot dreigt te vallen. Zo is er van hem op het worldwide web geen enkele foto te vinden. Bert Maes weet me wel te vertellen dat op YouTube bij Anita my love er een fragment te zien is waar je Kris bezig ziet als regisseur in de opnamestudio terwijl Louis Neefs El co rococo zingt, maar daar kan ik uiteraard geen foto uit puren. Idem dito voor het theatertijdschrift Etcetera dat het in zijn in memoriam voor Nand Buyl over Arthur Millers “Dood van een handelsreiziger” heeft, waarvan Kris Betz regisseur was. Ik heb de indruk dat hier ook een foto van hem bij staat, maar op de manier waarop het tijdschrift wordt gepresenteerd, kan ik de foto onvoldoende uitvergroten.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Kris Betz (1919-1988)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.