Het is vandaag 25 jaar geleden dat ik de Canadese baritonzanger Gino Quilico heb ontmoet op de Canadese ambassade ter gelegenheid van de voorstelling van een CD met werk van Franstalige componisten.

Gino Quilico (rechts op de foto) werd als ik me goed herinner geboren in New York in 1955 en gevormd door zijn ondertussen overleden moeder, Lina Pizzolongo, een concertpianiste, die ook van zijn vader Louis (een fabrieksarbeider) een beroepszanger (eveneens bariton) had gemaakt. In eerste instantie keert Quilico terug naar zijn “roots”, d.w.z. op 16 jaar gaat hij van school en verdient de kost met allerlei baantjes, met als uitersten wellicht in de koolmijn werken en “busken” met een gitaar.
Op 20-jarige leeftijd komt hij dan toch tot rust als zijn vader hem aanzet te solliciteren voor een job in het operakoor. Van dan af begint hij echt aan een carrière te werken, die echter toch nog zo’n twintig jaar zal nodig hebben vooraleer hij een solo-CD op de markt mag brengen.
Op “Le secret” brengt Quilico muziek van een hedendaagse Canadese componist, Alain Payette, en aangezien hij ook in “The ghosts of Versailles” heeft gezeten van John Corigliano (waarin hij, net als in “De barbier van Sevilla” met Cecilia Bartoli, de rol van Figaro vertolkte) en hij in 1978 is gedebuteerd als Gobineau in “The Medium” van Menotti, vroeg ik hem of hij aangetrokken was door hedendaagse muziek. Nee, zo bleek, aangezien dit meestal een aanslag op de stembanden is, maar Corigliano was bereid op zijn aanvraag een aantal aria’s te herschrijven (“net als in Mozarts tijd,” zoals hij terecht stelde) en bij Payette was dit zelfs niet nodig, want die componeert helemaal in de romantische traditie.
Naast Payette staat er op deze CD ook nog werk van Gabriel Fauré en zijn minder bekende tijdgenoten Reynaldo Hahn en Henri Duparc. Het interessantste bij deze laatsten zijn de teksten, want zij hebben respectievelijk gedichten van Paul Verlaine (“Chanson d’Automne”) en Charles Baudelaire (“Invitation au voyage”) op muziek gezet.
Begeleid door Alain Lefèvre aan de vleugel doet Gino Quilico zijn reputatie als zanger met een bijzondere aandacht voor tekstprojectie alle eer aan. “Le secret” werd uitgebracht door Koch International en is op die manier in alle speciaalzaken te verkrijgen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.