Dertig jaar geleden vertrok ik na de 1 mei-stoet samen met mijn toenmalige vriendin naar Turkije, meer bepaald naar Istanbul. Vooraf is het goed om weten dat dit weliswaar een privé-reis was, maar tegelijk met ons was er ook een groepsreis van de vzw Amarant en voor het gemak werden wij soms aan deze groep toegevoegd.

Met 15 miljoen inwoners is Istanboel de grootste stad van Turkije. De stad bestaat uit 27 districten, die tezamen de hoofdstad van de gelijknamige provincie vormen.

De Gouden Hoorn en de Bosporus splitsen de stad in feite in drie delen, twee op het Europese continent en één op het Aziatische. Van de twee Europese delen bevat de westelijke helft de oude stad (Constantinopel). Deze is onderverdeeld in de districten Fatih en Eminönü. Verder ten westen en ten noorden hiervan bevinden zich de districten EyüpBayrampaşaGaziosmanpaşaEsenlerBağcılarGüngörenZeytinburnuBahçelievlerBakırköyAvcılar en Küçükçekmece.

Het gedeelte van de stad oostelijk van de Gouden Hoorn was waar in de Osmaanse tijd de door Venetiaanse handelaren bewoonde wijk Galata lag. Dit is tegenwoordig ingedeeld in het district Beyoğlu. Verder ten noorden en oosten hiervan liggen de districten ŞişliKağıthaneSarıyer en Beşiktaş.

In het Aziatische deel van de stad, ten slotte, bevinden zich de districten ÜsküdarKadıköyBeykozÜmraniyeMaltepeKartalPendikSultanbeyli en Tuzla.

Adalar is een apart district dat de Prinseneilanden bevat. (Wikipedia)

Een gedachte over “Dertig jaar geleden: reis naar Istanbul

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.