Vandaag is het al veertig jaar geleden dat blueszanger en -gitarist Muddy Waters is gestorven.

Geboren in 1915 als McKinley Morganfield bracht hij zijn jeugd door in de zuidelijke staat Mississippi, waar hij reeds in 1930 optrad. Hij zat toen nog volledig in het country-blues-stramien met Son House en Robert Johnson als grote voorbeelden. In 1941 maakt hij zijn eerste opnamen dankzij Alan Lomax. In 1943 trekt hij echter naar Chicago waar hij in 1947 met de gebroeders Chess kennismaakt. Dit resulteert onmiddellijk in een paar historische platenopnamen: “I can’t be satisfied” en “I feel like going home”. Zijn manier van zingen, de bottleneck-gitaar en de string bass verraden nog de country-afkomst, maar vanaf 1950 (“Rollin’ and tumblin’”, later o.a. opgenomen door Cream), “Rollin’ Stone”, waarnaar de bekende groep zich heeft genoemd (*) en in 1954 het overbekende “Hoochie Coochie Man” legt hij het patroon vast met toevoeging van een drummer (meestal Bill Stepney), een harmonicaspeler (Little Walter) en later ook nog een pianist (Otis Spann).
Howlin’ Wolf was dé grote concurrent van Muddy Waters. De legende wil dat Waters en Wolf nooit elkaar de hand hebben gegeven. Toch wordt dit vooral in de schoenen van Howlin’ Wolf geschoven, die “jaloers” en “gierig” zou zijn geweest, in die mate zelfs dat hij weigerde te spreken met muzikanten die zijn band verlieten. In tegenstelling tot Muddy Waters, die o.m. een grote fan was van Fats Waller, hield Howlin’ Wolf ook helemaal niet van jazz. Hij ontsloeg zelfs muzikanten die hij betrapte op het spelen ervan!

Ronny De Schepper

(*) Ik meen me te herinneren dat toen de Rolling Stones hun fameuze hit “Heart of Stone” gingen opnemen in Chess, dat Muddy daar stond te schilderen, kwestie van zich verdienstelijk te maken en om wat centjes in ’t bakske te brengen. En dat was dan een blues-fenomeen! Nu kunnen ze al overleven als ze om de vijf jaar een cd uitbrengen (=Natalia). Hoe schraler de talenten, hoe groter hun bakkes!!! (aldus Raymond Thielens, die ook uitvogelde dat het Harvey Avans was, die de rol van Muddy Waters speelde in de film over het leven van André Hazes)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.