Vandaag is het ook al veertig jaar geleden dat de danser en choreograaf George Balanchine in New York is overleden aan de ziekte van Creutzfeldt–Jakob. Balanchine geldt als één van de grootste choreografen van de twintigste eeuw.

Georgi Melitonovitsj Balanchivadze was van Georgische afkomst geboren in Sint-Petersburg. Hij werd al op 20-jarige leeftijd aangesteld bij Les Ballets Russes van Sergei Diaghilev, tot diens dood in 1929. Hij emigreerde in 1934 naar de VS en een jaar later startte hij er met het American Ballet. In 1946 was hij ook nog medestichter van de Ballet Society, die in 1948 het New York City Ballet werd. Men kan dus gerust stellen dat Balanchine het erfgoed van het klassieke ballet heeft overgedragen aan de hedendaagse Amerikaanse dansers en choreografen. De banden tussen muziek en dans werden nauwer aangehaald, wat o.m. blijkt uit zijn hechte samenwerking met Igor Stravinsky. Na zijn dood werd de leiding van het New York City Ballet overgenomen door Jerome Robbins en Peter Martins. Bij ons droeg het Ballet van Vlaanderen lange tijd zijn “leer” uit, met name in de periode dat Robert Denvers het voor het zeggen had, want Denvers was een leerling van Balanchine.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.