“Op zaterdag 30 april 2016 vierde het knapenkoor In Dulci Jubilo zijn 53ste verjaardag met een feestelijk concert. Vlak voor het concert in Sint-Niklaas werd de nieuwe naam voor het koor onthuld. In Dulci Jubilo heet voortaan Flanders Boys Choir,” schrijft Tim Van Landeghem in Het Nieuwsblad van 5 mei 2016. Of die naamsverandering er is gekomen onder druk van een instrumentaal gezelschap (uit Nederland vermoed ik) dat zich eveneens In Dulci Jubilo laat noemen, lijkt mij onwaarschijnlijk, aangezien het collegekoor uit Sint-Niklaas toch wel veel ouder is en dus meer aanspraak kan maken op de naam. Toch geeft dirigent Dieter Van Handenhoven nog enige toelichtingen in de krant…

“In Dulci Jubilo begon als het koor van het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas, maar de laatste jaren is men geëvolueerd van een schoolkoor naar een koor met een veel grotere weerklank, nationaal en internationaal.”
“Vroeger telde Vlaanderen heel wat knapenkoren. In vrijwel elk college – waar toen enkel jongens les konden volgen – was er wel eentje. Maar met de invoering van het gemengde onderwijs sneuvelden de Vlaamse knapenkoren een voor een. Nu blijven er nog maar een paar over. Ook de term knaap, en dus ook knapenkoor, is stilaan aan het verdwijnen. Het komt verouderd over (*). In Nederland spreken ze daarom al langer van jongenskoren.”
“Een laatste argument om op zoek te gaan naar een nieuwe naam was de moeilijke uitspraak en schrijfwijze van de oude naam. In Dulci Jubilo mag dan wel bekend in de oren klinken in de Vlaamse koorwereld, toch braken heel wat mensen hun tong over de naam of vonden we de naam van het koor verbasterd terug op affiches, programmaboekjes, websites,…. Kortom: tijd voor vernieuwing.”
“Flanders Boys Choir is duidelijk, lokaal én internationaal. Duidelijk, omdat je krijgt wat er op de doos staat: een koor met jongens uit Vlaanderen. Lokaal, omdat het koor altijd verankerd zal blijven in Vlaanderen en meer bepaald in Sint-Niklaas, dat de uitvalsbasis van het koor zal blijven en ook het startpunt is voor de rekrutering van nieuwe zangers. Tenslotte is de nieuwe naam ook internationaal, omdat hij automatisch tot de verbeelding spreekt in het buitenland. Dat is ook een van de ambities van het koor: de traditie van de Vlaamse knapenkoren over onze landsgrenzen uitdragen.”

Toen het koor, dat in 1963 werd opgericht door Marcel Van Daele, zijn vijftigjarige bestaan vierde, waren er ook al mannen in het koor opgenomen en de viering werd in handen gegeven van niemand minder dan Jos Van Immerseel. Die deed voor het jubileumoptreden met de cantates „Du Hirte Israël, höre” en “Allein zu dir, Herr Jesu Christ” en het motet „Der Geist hilft unsere Schwachheit auf” (alle van Johann Sebastian Bach) een beroep op René Jacobs, alt, Guy De Mey, tenor, en Nederlander Wouter Oosterkamp, bas. De uitvoering werd ondersteund door het barokensemble After Eight, bestaande uit een kern Franse en Nederlandse barokstrijkers. Als hoboïsten werden Paul Dombrecht en Paul Beelaert uitgenodigd.

Ronny De Schepper

(*) Wellicht heeft ook meegespeeld dat de benaming “knaap” een beetje tot de “kom eens naar mijn kamer“-sfeer behoort…

Een gedachte over ““In Dulci Jubilo” bestaat zestig jaar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.