Het is vandaag al 105 jaar geleden dat de Italiaanse wielrenner Giuseppe Brambilla is gestorven. Hij was pas 42 jaar en het was volop oorlog, dus dat geeft te denken, maar of het één iets met het ander te maken heeft, weet ik niet.

Giuseppe Brambilla was zelf alleszins ook geen doetje. Zijn landgenoot Antonio Giancane schrijft over hem volgend stukje op de Wielersite: “Giuseppe Brambilla was een goede renner in de jaren 1900. In 1906 heeft hij de Giro di Lombardia gewonnen. Toen hij deelnam aan de eerste Giro d’Italia in 1909 werd hij protagonist in een weinig sympathieke episode. Tijdens de tweede etappe werd Brambilla gezien op een trein tussen Ancona en Grottammare terwijl de anderen met de fiets trapten. Brambilla zat in een wagon en was een sigaar aan het roken! Hij werd gediskwalificeerd, werd een tijd lang vastgehouden en de wedstrijd werd verder gezet zonder hem. Tijdens de laatste etappe heeft hij de volgwagen van de jury helemaal beklad.”
Brambilla reed dat jaar voor Atala, maar een jaar later zou hij overstappen naar Atena, zoals men hierboven kan zien. Maar wat een idee om de achterkanten van de renners te tonen!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.