Garry Hagger is zowat elk jaar te zien en te horen op de Gentse Feesten, maar ikzelf heb de man in 2012 aan het werk gezien, meer bepaald in de tuin van Sint-Bavo, overigens de plaats waar Garry meestal te beluisteren valt. En dat viel zeer goed mee, moet ik zeggen. Akkoord, om financiële redenen was het met een geluidsband en niet met een live orkest, maar binnen die restrictieve context kreeg Garry toch het publiek goed mee. Enkele jaren geleden vierde zijn geboortedorp Temse (eigenlijk is het de deelgemeente Tielrode, maar goed) zijn veertigjarig jubileum. Burgemeester Luc De Ryck sprak toen de volgende lofrede uit.

Temse heeft een rijke muzikale traditie, niet enkel wat de muziekverenigingen betreft, ook inzake klassieke en lichte muziek én alle genres die daartussen liggen. Het zou te ver leiden daarop hier nader in te gaan – dat onderwerp verdient een boek – vandaar dat we ons – met een knipoog naar Garry Hagger – beperken tot de professionele lichte muziek. Met Garry Hagger vormen Jacques Raymond (°Temse, 13/10/1938) en Marva (°Vlissegem, 23/3/1943) de Top Drie.
Jacques stond al ruim vijftig jaar op de planken, toen het gemeentebestuur van Temse op 10/10/2010 in theaterzaal Roxy een jubileumconcert organiseerde. Jacques werd daarbij begeleid door het showorkest van Lou Roman. Marva, die van 1967 tot 1980 in Tielrode woonde, kreeg in het zog van haar 65ste verjaardag een huldeconcert in de Durmegemeente op 18/10/2009. Marva zelf trad niet (meer) op, het concert werd verzorgd door de harmonie Sint-Cecilia (Tielrode). Els Coppieters zong de Marva-liedjes. En vanavond is Garry Hagger aan de beurt.
Garry staat meer dan veertig jaar op de planken en behoort al twintig jaar tot de absolute top in ons land. Het is geen overdrijving als hij de Vlaamse Tom Jones wordt genoemd. In zijn gloednieuwe theatertoer ‘12 points’ zingt hij hoogtepunten uit de zestigjarige geschiedenis van het Eurovisiesongfestival.
Garry wordt als Gert Vanderhaeghe geboren in Tielrode op 29/4/1963. Al jong toont hij interesse voor muziek. Hij wordt trommelaar, studeert notenleer en kiest als instrument de trompet. Amper dertien jaar oud speelt hij met zijn orkest Poker nummers van The Beatles, Abba en vele anderen. In 1983 begint hij dictie- en zanglessen te volgen aan de Muziekacademie van Sint-Niklaas. Datzelfde jaar neemt hij zijn eerste single op. Hij haalt er de BRT Top-10 mee.
Hij treedt steeds meer op en wordt de vaste zanger bij een big band, daarna zanger-gitarist bij een dansorkest. Hij zet z’n eerste stappen in de radio- en TV-studio’s en z’n geweldig stemgeluid wekt de interesse van de platenproducers. In 1991 schrijft hij in voor de soundmix. Er komt reactie uit de platenwereld en Garry neemt het nummer Ik zie met mijn ogen dicht op. De plaat slaat aan, maar de platenfirma gaat over kop…
Op aandringen van vrienden schrijft hij zich in 1995 opnieuw in voor de Soundmix. Hij wint glansrijk als imitator van René Froger met het nummer This is the moment. De Nederlandse vertaling Het allermooiste wordt zijn eerste nummer 1-hit in Vlaanderen. Deze stroomversnelling brengt Garry’s carrière op een kruispunt der wegen. Met meer zelfvertrouwen dan ooit schrijft hij in voor Eurosong 1996 (De Gouden Zeemeermin) en wordt geselecteerd. Hij wordt 4de met als unanieme commentaar: de beste stem! Hij breekt definitief door en wordt een vaste waarde in de Vlaamse showbusiness. Sindsdien heeft hij zich gehandhaafd op het hoogste niveau met full-CD’s, een sterk repertoire (gekenmerkt door ruime variatie), radio- en TV-optredens en ontelbare podiumoptredens in Vlaanderen en Nederland. De live-optredens van Garry tonen hem op zijn best: een stem als een klok, een vat dynamiek (dynamiet?), een vertolker en muzikale persoonlijkheid uit de duizend.
Garry Hagger, waar Temse – en in het bijzonder Tielrode – trots op is!
Graag tot vanavond in de Roxy!

Luc De Ryck

(De foto werd genomen op 30/4/2005 bij de opening van het toeristische seizoen in Temse. Toen al werd hulde gebracht aan Garry, want die stond dan reeds tien jaar aan de top.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.